IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
21:27 | 23 февруари 2018
Обновен: 10:55 | 3 март 2024

Бизнесът търси работници с добър роден и чужд език

Нужда от специалисти с висше образование са заявени предимно в направления икономика, администрация и управление

По материала работи: Борис Проданов
Бизнесът търси работници с добър роден и чужд език

60% от работодателите, включили се в проучване на Агенцията по заетостта, са заявили, че през следващите 6 месеца ще им трябва нов персонал.

 

Нужда от специалисти с висше образование са заявени предимно в направления икономика, администрация и управление, машинно инженерство, информатика и комуникации, електроинженерство и автоматика.  

 

Най-търсените специалисти пък със средно образование са в областите стопанско управление и администрация, производство и преработка, архитектура и строителство.

 

Над 55% от работодателите посочват, че кадрите следва да притежават ключови компетентности за общуване на роден език, а 45% търсят в кандидатите способности за адаптиране към промени, за работа в екип, поемане на отговорност. Чуждоезикови или компютърни умения заявяват около 1/5 от работодателите.

 

3750 работодатели са се включили до днес в проучването на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила. Анкетата започна на 5 февруари и ще продължи да се провежда до края на месеца, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

 

Междинните данни показват, че най-много са работодателите от областите Кюстендил (270), Пловдив (232), Благоевград (217), около 150 са анкетираните от области София, София-град, Варна и Бургас, а по-малко от 60 са участниците от областите Велико Търново, Добрич и Ловеч.

 

20% от анкетираните работодатели са от сферата на индустрията или търговията, а 12% – на хотелиерството и ресторантьорството.

 

Потребности от кадри със средно образование в областта на хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга са заявили 11% от участвалите работодатели, а с висше в областта на туризма – 140 работодатели (4%).

 

Преобладаващ е броят на търсените от работодателите конкретни професии като продавач-консултант, оперативен счетоводител, машинен техник, електротехник и монтьор, заварчик, готвач, строител, сервитьор, оператор на компютър и др.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна