IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
11:24 | 24 февруари 2018
Обновен: 04:32 | 16 април 2024

Премахват квотата от 10 % за внос на чужда работна ръка

На 100 напускащи икономиката влизат едва 63-ма, от които половината със средно образование

По материала работи: Юлиян Атанасов
Премахват квотата от 10 % за внос на чужда работна ръка

Депутатите приеха на второ четене промените, регламентиращи вноса на работна ръка. На заседание на ресорната парламентарна комисия по въпросите на труда и демографската политика бяха приети окончателно спорните от гледна точка на синдикатите промени, регламентиращи вноса на работна ръка от трети страни, както и на висококвалифицирани работници.С промените се въвежда задължението работодателите да обявяват свободните работни места, за които търсят работници в Бюрата по труда и се премахва прагът от 10% квота за внос на работници от трети страни. По време на обсъждането Двата синдиката – Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“ обявиха, че не подкрепят предложените изменения.

 

През седмицата президентът на КНСБ Пламен Димитров определи премахването на квотата като заплаха за националната сигурност. Ваня Григорова от КТ Подкрепа пък  посочи по време на заседанието, че няма никакви данни за пазара на труда, които да налагат това увеличение. Тя посочи, че за малките и средни предприятия, съставляващи 90% от икономиката на страната – прагът се увеличава на 35%, което на практика прави вносът на работна ръка – стандартна норма.

 

Спор възникна и по отношение на отпадането на т. нар. пазарен тест. Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, заяви, че няма такъв работодател, който да предпочете да наеме чужд работник и да му плаща квартира и да осигурява семейството му тук, ако намери българин за тази работа. Той припомни, че на 100 напускащи икономиката влизат едва 63-ма, от които половината със средно образование, като се прибави и емиграцията от 4000 души – ножицата се затваря и няма предприятие в България, което да няма проблеми с работната ръка.

http://agrozona.bg

 

 

Четете още:37% скок на чуждите инвестиции в българската икономика през 2017 г.

 

Коментари

Новини Варна