IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
21:20 | 27 февруари 2018
Обновен: 22:21 | 19 април 2024

Изгарянето на боклука в София се равнява на 90 хил. допълнителни коли на ден

Това сочи проучване на Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт

По материала работи: Борис Проданов
Изгарянето на боклука в София се равнява на 90 хил. допълнителни коли на ден

Изгарянето на боклука в София е равно на 90 000 допълнителни коли на ден в столицата, като процесът ще отделя по 13 тона фини прахови частици годишно. Това сочи проучване на Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, реализирано на база публично достъпната информация от процедурата по ОВОС за новата инсталация за изгаряне на отпадъците на София в ТЕЦ София.


Проучването показва, че официално обявените емисии от 13 тона ФПЧ10 се равняват на малко над 35 кг. прах дневно. Това е количеството генерирано от малко над 90 000 автомобила със стандарт на емисиите на двигателя Евро 4 (каквито според проучвания са преобладаващото количество автомобили в София).

 

Според данните ако се вземе стандартът Евро 3, въведен през 2000 г. броят автомобили, отделящи такива количества ФПЧ10 би бил малко над 45 000. За сведение – общият брой на автомобилите в движение ежедневно в София е между 300 и 400 хил. Средният пробег на лек автомобил, който е взет пред вид в проучването е 15 километра на ден.

 

Във връзка с обсъждането за изтегляне на нов заем за строителството на инсталацията за изгаряне на отпадъци, от инициативата задават въпроса към кмета на София Йорданка Фандъкова – "Как при и без това влошеното качество на въздуха в София, бихме допуснали допълнително замърсяване на града?" Припомняме, че общественото обсъждане по процедурата ще се състои утре (28 февруари) от 10 часа сутринта в Столичния общински съвет.

 Actualno.com

Коментари

Новини Варна