IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
09:13 | 11 март 2018
Обновен: 13:56 | 16 април 2024

Ще платим висока цена за прекалената употреба на антибиотици

В средата на века хората ще умират от банални болести, твърдят експерти

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ще платим висока цена за прекалената употреба на антибиотици

Расте списъкът на резистентните микроби, нечувствителни към препарати, които преди това са ги убивали лесно. Това се дължи на прекалената употреба на антибиотици, предупреждава директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

 

Лекарите масово лекуват с антибиотици не само тежки пневмонии и инфекции, а и банални болести, идва времето да платим цената, казва той и посочва, че според британски учени в средата на 21 век милиони хора в ЕС ще умират от банални инфекции, ако причинителите им са станали резистентни.

 

Към този факт трябва да се прибави и рекордното използване в ЕС на антибиотици при животните. Освен това България най-много от целия Европейски съюз употребява цефалоспорини от трета генерация и най-малко пеницилини, въпреки че те са 100% ефективни срещу някои патогени, посочва още експертът пред "24 часа".

 

bgonair.bg

Четете още: Слънчев бряг е шестата най-достъпна дестинация за покупка на имот от американци

 

 

Коментари

Новини Варна