IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:26 | 16 март 2018
Обновен: 06:29 | 24 април 2024

След проверки на сирене и кашкавал близо 3% от продуктите се оказаха фалшиви

169 проверки на млечни продукти в търговската мрежа е направила Българската агенция по безопасност на храните

По материала работи: Слав Велев
След проверки на сирене и кашкавал близо 3% от продуктите се оказаха фалшиви

 

169 проверки на млечни продукти в търговската мрежа е направила Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съвместно с бизнеса през 2017 г.

 

Взетите проби са от сирене, кашкавал, масло и кисело мляко. При лабораторното изпитване е установено, че в пет от тях е имало немлечни мазнини (в 3 проби сирене и в 2 проби кашкавал), което е 2,96% установени несъответствия, съобщи Агенцията.

 

Съвместните внезапни проверки в магазините се организират втора година от БАБХ, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите и Комисията за защита на потребителите.

 

Фалшивите продукти са изтеглени от пазара, за да им бъдат сложени нови етикети за имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. На нарушителите са връчени актове.

 

Проверките продължават и през 2018 година, като на продуктите се прави и анализ за съдържание на мазнини, вода и други показатели.

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна