IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:46 | 16 март 2018
Обновен: 10:53 | 21 март 2024

"За" и "против" ваксините. Колко са имунизираните деца?

През 2017-та са издирвани малчуганите без имунизация

По материала работи: Слав Велев
"За" и "против" ваксините. Колко са имунизираните деца?

Децата, които нямат задължителните имунизации, заради отказ на родителите да се поставят, са между 0,07 и 0,74%, което е около между 46 и 449 души.

 

Най-голям е броят на имунизираните срещу туберкулоза деца - 96.2%. Делът на обхванатите пък е най-малък при имунизациите срещу хепатит Б /91.9/ и пневмококови инфекции - /91.3%/.

 

Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи, става ясно от писмен отговор на здравния министър на депутатски въпрос във връзка със задължителното ваксиниране.

 

Сред основните причини родители да не ваксинират децата си са установени медицински противопоказания или дългосрочна миграция на семействата.

 

Министър Кирил Ананиев обяснява, че през 2017 г., с цел да се повиши имунизационния обхват в детска възраст, са издирвани децата без имунизации срещу морбили и необхванатите през 2014-2016 г. с многокомпонентни ваксини.Така през изминалата година допълнително са били имунизирани 8 317 деца срещу морбили, 22 905 с петкомпонентна ваксина и 37 905 с четирикомпонентна ваксина.

 

Ананиев допълва, че РЗИ провежда срещи с родителите, които са отказали, извършването на задължителни имунизации, на които се разяснява необходимостта и ползите от ваксините за здравето на детето.

 

Изготвят се и се разпространяват информационни материали за задължителните имунизации и реимунизации, болестите, срещу които предпазват и защо трябва да се ваксинираме.

 

Здравният министър уверява и че към момента в страната няма липса на биопродукти за задължителни имунизации и реимунизации.

 

Dnes.bg

 

Четете още:    

 

 

Коментари

Новини Варна