IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
21:25 | 18 март 2018
Обновен: 14:52 | 22 март 2024

Експерти предупреждават за нов вид измама при кандидатстване за работа

Кандидатите намират публикувани в сайтове за работа СV-та

По материала работи: Борис Проданов
Експерти предупреждават за нов вид измама при кандидатстване за работа

Безработни кандидатстват за работа с чужда самоличност с цел да увеличат шансовете да бъдат наети. За тази порочна практика алармират експерти по подбор на персонала.

 

Кандидатите намират публикувани в сайтове за работа СV-та, избират човек с подходящ опит за позицията, на която искат да бъдат наети и копират целия професионален опит на „жертвата”. Така бързо се сдобиват с професионален стаж, осигуряващ им интервю с потенциалния работодател.

 

„Имаше случай на един мъж, който кандидатства за позиция на търговски представител. На интервюто беше попаднал на колега, който е бил пряк мениджър на човека, чиято самоличност е била взета”, обясни Анелия Горгорова, член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора пред в-к "Монитор". Кандидатът дори имал същата фамилия като „жертвата” си, но професионалният му опит нямал нищо общо с този, за когото се представя.

 

Измамата бързо е разкрита, след като експертът по подбор на персонал признал, че той е бил мениджър на мъжа, чиято автобиография е била открадната. В последните месеци специалистите по подбор на кадри се сблъскват с нова тенденция – майки да кандидатстват за работа вместо децата си. „По време на интервюто, задавайки въпроси по CV, все по-често чувам „Мама ми го написа, тя ми избра тази позиция”, заяви експертът по подбор на персонала Дарина Петрова по конференция „Успешният подбор. Бизнес възможности и предизвикателства”.

novini.bg

Коментари

Новини Варна