IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:11 | 19 март 2018
Обновен: 16:14 | 26 март 2024

53% от българите са оптимисти за развитието на страната

Мнозинството според проучване на „Тренд“ не следят новините за европредседателството

По материала работи: Слав Велев
53% от българите са оптимисти за развитието на страната

53% от участниците в социологическо проучване са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са по-скоро песимистично настроени. Това показва анкета на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, проведена сред 1004 пълнолетни граждани по метода „лице в лице“ между 1 и 7 март 2018 г.Обяснението на подобна динамика социолозите откриват в смяната на сезоните, тъй като традиционно по-студените месеци повишават нивата на песимизъм, но за сметка на това първите по-топли пролетни дни често носят усещането за повече оптимизъм.

 

През последните пет месеца се запазват и по-скоро положителните очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт. Най-голям дял от българите обаче остават на мнението, че не очакват промяна нито в икономиката (44%), нито в жизнения си стандарт (50%).Привържениците на ГЕРБ са най-позитивно настроени, докато тези на БСП са по-песимистично настроени. Два месеца след началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 43% следят новините около него, но повече от половината (52%) не го следят. 40 на сто са на мнение, че страната ни се справя с председателството, а 17% са на обратното мнение. Немалка част от заявилите, че България не се справя с председателството, са симпатизанти на БСП. Сред червения електорат мнението е разполовено.

 

Пети пореден месец електоралната структура на основните политически сили се запазва. ГЕРБ печели подкрепата на 21,1% от всички пълнолетни български граждани, а БСП остава на втора позиция с 18,4%. Третата позиция е на ДПС с 6,6%, като плътно зад тях са Обединени патриоти с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички анкетирани. Със сходен резултат са „Воля“ и „Да, България“.Сред лидерите на политически партии Бойко Борисов събира най-високи стойности на положително отношение (39%), следван от Красимир Каракачанов (38%) и Корнелия Нинова (27%). След тях се нареждат Веселин Марешки (22%), Валери Симеонов (21%), Божидар Лукарски (14%), Волен Сидеров (12%), Христо Иванов (12%), Мустафа Карадайъ (11%) и Атанас Атанасов с 9%.

investor.bg

Четете още: 

Българите са след последните в света по щастие

 

Коментари

Новини Варна