IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
21:41 | 19 март 2018
Обновен: 05:04 | 16 април 2024

Бумащина бави с месеци европрограмата за детегледачи

Ще има нов тур за набиране на кандидати по проекта

По материала работи: Юлиян Атанасов
Бумащина бави с месеци европрограмата за детегледачи

Тежката административна процедура по сключване на тристранните договори по програма "Родители в заетост" изнерви одобрените семейства и детегледачите, които вече трети месец не могат да ползват ефективно услугата. Проектът дава възможност на родители на деца до 5-годишна възраст да наемат с европейско финансиране безработен или пенсионер, който да се грижи за детето им, за да могат те да започнат работа и да продължат професионалната си реализация.В момента 2000 души са преминали през всички служебни проверки и оценки за допустимост и са одобрени да работят като детегледачи в рамките на 18 месеца срещу минималната за страната работна заплата. Едва 597 (164 мъже и 433 жени ) от тях вече работят. Преминалите успешно през ситото родители са 871, от тях 634 имат сключили тристранни споразумения, след като са избрали човек, на когото да поверят детето си по проекта. За част от тях обаче услугата все още не е започнала заради ненужна бумащина - някои от тях чакат буквално за един подпис от чиновник. От Агенцията по заетостта обясняват закъснението с необходимото технологично време за многобройните проверки по документи и събирането на подписи.

 

Службите по заетостта ще продължат да набират кандидатури по проекта. Извършеният анализ на финансовата рамка от страна на Агенцията по заетостта е показал, че има наличен финансов ресурс, което позволява да се обяви нов прием на заявления от родители. Предвижда се със средствата по програмата"Родители в заетост" да бъдат подкрепени общо 1500 родители с малки деца и още толкова безработни и неактивни деца да бъдат наети като детегледачи. Общият бюджет на проекта е 20 млн. лв.Данните за програмата към момента показват, че в над 40% от случаите кандидатите за детегледачи са в роднински връзки с децата, главно баби и дядовци. Сред одобрените има и над 140 мъже. Възрастта е в широк диапазон - от 18 до 82 години, но преобладават хората в пенсионна и предпенсионна възраст, които най-трудно намират работа.

segabg.com

Четете още: Над 30 млн. деца в ЕС получават мляко, плодове и зеленчуци

Коментари

Новини Варна