IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
17:15 | 19 март 2018
Обновен: 19:25 | 17 април 2024

До 90 % щети по прасковите и кайсиите в Северна България

Земеделци искат обезщетения

По материала работи: Юлиян Атанасов
До 90 % щети по прасковите и кайсиите в Северна България

До 90 % стигат щетите по прасковите, нектарините и кайсиите в Северна България след големите студове в началото на март месец. На места реколтата ще бъде изцяло компрометирана, коментира пред нас Коста Петров от сдружение „Българска праскова“. Най-сериозно е положението в Сливен, като големи поразии са нанесени още в Каварна, Тутракан и Силистра. „Щети има навсякъде където температурата падна до – 17 градуса. В районите, в които студът стигна до -12 насажденията са оцелели, но и там има частични повреди. Подобно нещо в нашия регион е имало за последно през 1985 година“, коментира Костов.

 

 Проблемът в региона се дължи на това, че сортовете имат  малко по-къс зимен покой. „Екстремните температури на 1 март, които паднаха до -17 градуса компрометираха голяма част от реколтата. Ако беше през януари, то реколтата щеше да издържи, но вече е тръгнало суходвижението, пъпките са се надули и подобен студ е фатален. Няма проблеми с късните сортове като ябълката, сливата и крушата, но при прасковите, кайсиите и нектарините това се отрази пагубно“. За дръвчетата, чийто плод не е унищожен пък има възможност за поплексия – физиогично заболяване вследствие на ниските температури. Получават се петна и влизат бактериални болести, от които могат да загинат цели дървета. Земеделците в Северна България ще настоява за подкрепа от земеделското министерство под формата на de minimis. “Трябва да се направи комисия, която да обследва и да определи до каква степен е отпадането в различните територии”, заключи Коста Петров.

http://agrozona.bg

Четете още: 1300 нови войници ще бъдат назначени в българската армия

 

Коментари

Новини Варна