IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
21:41 | 20 март 2018
Обновен: 05:06 | 16 април 2024

Броят врабчетата през май

Целта е да станат ясни местата, които избират за гнездене

По материала работи: Слав Велев
Броят врабчетата през май

За втори път ще броим заедно врабчетата в България. Миналата година на днешния Световен ден на врабчето – 20 март, ние, Българското дружество за защита на птиците, стартира кампанията "Ние броим врабчетата".

 

Тази година ще броим врабчетата през май. Отново единственото необходимо усилие от страна на желаещите да броят врабчета ще бъде да се регистрират на сайта vrabcheta.bg и в деня на броенето да отделят само 10 минути и запишат данни си. Тези, които вече са го направили, само трябва да влязат в профила си.

 

Кампанията на БДЗП има за цел да оцени състоянието на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско.

 

На vrabcheta.bg има интерактивна карта, която предлага на всеки да си запази предварително удобно място, което да посети в деня на броенето. На сайта има и подробна информация със снимки на трите вида врабчета.

 

На 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета.

 

Тази година преброяването ще е през май, защото тогава трите вида врабчета със сигурност вече ще гнездят и благодарение на преброяването ще станат ясни местата, които предпочитат за отглеждане на малките си.

 

Врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и че предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за съществуване.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна