IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
19:51 | 12 април 2018
Обновен: 05:54 | 16 април 2024

Започнаха нови преговори за реформата в ТЕЛК

Правителството замразява концепцията за оценка на работоспособността

По материала работи: Деян Михайлов
Започнаха нови преговори за реформата в ТЕЛК

Правителството замразява концепцията за оценка на работоспособността, която вчера изкара хиляди хора с увреждания на протест. Управляващите още веднъж заявиха, че ще се борят с корупцията в ТЕЛК.

Реформата в ТЕЛК винаги е била на дневен ред в семейството на Павлина Радкова. Синът й е с детска церебрална парализа и не иска някой да решава колко нетрудоспособен е той.

„Мен не ме интересува колко негоден е, а колко годен е – какво може да прави. Да е полезен за обществото, защото така не е полезен за никого – нито за обществото, нито за себе си, нито за близките си”, казва Павлина Радкова, майка на дете с увреждане.

За промяна в модела от години настояват и организации на хора с увреждания.

„Ние отдавна пледираме да се махне ТЕЛК-а и да се замени с оценка на индивидуалните потребности. Това само в България и Русия го има”, коментира Капка Панайотова от Центъра за независим живот.

Днес преговорите за реформа започнаха отначало. На срещата   представителите на държавата и на хората с уврежданията се разбраха само за предложената оценка за работоспособност.

„Тази концепция в този й вид ще бъде замразена. Всички бъдещи решения ще бъдат взимани с хората с увреждания”, обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.
По думите на вицепремиера Валери Симеонов обаче последната дума ще бъде на Министерския съвет.


„Продължава да има доста сериозни злоупотреби, които се дължат на неправилни, фалшифицирани, да не кажа подкупни ТЕЛК-ови решения. По наша оценка там се губят стотици милиони левове държавни пари”, обясни вицепремиерът Валери Симеонов.

Обещанието е, че хората,които имат реално право да получават инвалидна пенсия, няма да я загубят. А Павлина предпочита синът й да работи вместо да получава 130 лв. месечно от държавата. Затова и следващата седмица ще излезе на поредния протест, който организират родителите на деца с увреждания.  Майките на деца с увреждания първи завили намеренията си за протеста. Национално представените организации обаче не ги потърсили. Протестът на майките е насрочен за 18 април.

nova.bg

Коментари

Новини Варна