IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
17:34 | 19 април 2018
Обновен: 15:06 | 22 март 2024

Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го – невинен си!

Патриотите внесоха поправки в Наказателния кодекс

По материала работи: Слав Велев
Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го – невинен си!

Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го – невинен си. Поправка в тази посока са внесли депутати от Обединени патриоти в Наказателния кодекс.

 

Текстът, който те искат да се запише гласи: "Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище".

 

Заявка за разширяване на правото на всеки да защити живота и собствеността си воеводите направиха още през март, след като лекар от Пловдив застреля крадец в дома си.

 

Заради този случай сега 14 народни представители от ОП искат да се разшири правото за самоотбрана.

 

Те настояват да няма превишаване пределите на неизбежната отбрана и когато нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.

 

Предложението е за промяна в само един от текстовете, който в момента гласи, че няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.

 

Мотивът на депутатите към проекта е, че тези текстове от Наказателния кодекс трябва да са ясни не само за юристите, а и за гражданите.

 

Според тях нападнатият е изненадан и в стрес, а на това противостои хладнокръвието на нападателя.

 

Вносителите обясняват, че в момента институтът на неизбежната отбрана се прилага само в два случая. Първият – когато в жилището се прониква чрез използване на физическа сила по отношение на едно или няколко лица, които се намират там. Вторият – когато проникването в жилището е осъществено чрез разрушаване, повреда или подкопаване на преграда, направена за защита на имота или на тези, които го обитават.

 

"Всички останали случаи на противозаконно влизане в жилище, например използването на заплаха, особена ловкост, техническо средство и други остават извън приложното поле на действащата разпоредба", посочват вносителите.

 

Депутатите предлагат и изменения, свързани с битовата престъпност.

 

Предлагат да се ограничи действието на разпоредбата, която предвижда глоби от 100 до 300 лв. Проектът предвижда да се предвиди, че освобождаването от наказателна отговорност ще става, ако откраднатото е със стойност до една минимална заплата, а не две.

 

Предлагат и от тази разпоредба да не може да се възползват всички извършители на две и повече престъпления в рамките на година. Сега тя е в полза при определена стойност на отнетото имущество.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна