Десета година България участва в Европейската имунизационна седмица
От МЗ припомнят, че ваксините осигуряват лична защита срещу опасни болести
Публикувана: 21 Apr 2018 | 17:27

Десета поредна година България участва в Европейската имунизационна седмица /23-29 април/, съобщиха от пресслужбата на Министерството на зцдравеопазването /МЗ/. В последната седмица на април Световната здравна организация, здравните власти и медицинското съсловие организират различни мероприятия за популяризиране на ползите от ваксините. Основната цел на инициативата е повишаването на имунизационния обхват в страните чрез разширяване на информираността сред родители, здравни работници и медии за значимостта на имунизациите. Тази година във фокуса на Европейска имунизационна седмица е имунизацията като лично право и споделена отговорност за намаляване на неимунизираните лица и премахването на имунизационните "джобове". Успехът на инициативата означава и напредък по постигането на Глобалните цели за устойчиво развитие 2030 на ООН, включително и постигането на добро здраве.

 

От МЗ припомнят, че ваксините осигуряват лична защита срещу опасни болести. Всеки може да бъде предпазен от ваксинопредотвратимо заболяване и с имунизирането си да допринесе за предпазването на околните. Слоганът на инициативата тази година е „Ваксините действат, за да защитят вас и хората около вас от сериозни заболявания“. Целта на Европейската имунизационна седмица - 2018 е да се подкрепи стремежа към Европейски регион, свободен от ваксинопредотвратими заболявания, чрез повишаване осведомеността за значението на ваксинирането като индивидуално право и споделена отговорност.

 

Европейската имунизационна седмица дава възможност да се подчертае, че ваксините осигуряват защита на индивиди и общности, както и да се подпомогне постигането на световните цели за устойчиво развитие. Основната теза тази година е, че всяко лице заслужава да бъде защитено от заболявания, предотвратими от ваксини, и играе жизненоважна роля в защитата на другите, като избере да се ваксинира. За популяризиране на посланията са създадени и два хаштага #Vaccineswork и #immunizeEurope. Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са вследствие на заболявания, за които съществуват действащи ваксини. Имунизациите срещу дифтерия, морбили, тетанус и коклюш спасяват човешки животи и до голяма степен здравето на децата зависи от ангажираността на родителите.

 

Важно е да се знае, че липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на засилено прилаганата имунопрофилактика. Следването на Националния имунизационен календар е от основно значение за поддържане на добро имунизационно покритие при ваксино-предотвратимите заболявания. Провежданата у нас ваксинопрофилактика е в основата на успешното осъществяване на контрола на ваксино- предотвратимите заразни болести. Съвременният имунизационeн календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести (туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит).

 

Ключов момент в контрола на едно заразно заболяване посредством имунизация е достигането и поддържането на висок имунизационен обхват (>95%). Спадането на имунизационния обхват под определени критични стойности е предпоставка за епидемично разпространение на съответната инфекциозна болест. За здравноосигурени лица, които не са упражнили правото си на избор на личен лекар, задължителните имунизации могат да бъдат извършени безплатно в имунизационния кабинет на всяка Регионална здравна инспекция на територията на областните градове.

novini.bg

Коментари ( 0 )