IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
16:39 | 23 април 2018
Обновен: 08:14 | 23 март 2024

Всеки неосъждан българин може да влезе в доброволна казарма

По материала работи: Слав Велев
Всеки неосъждан българин може да влезе в доброволна казарма

Темата за доброволната казарма се превърна в една от най-дискутираните в обществото в последната година. Макар да имаме вече професионална армия, има доста хора, които са готови и искат доброволно да преминат през военна подготовка. Те не получават пари за това, но мотивите им са лични и патриотични - да пазят сигурността на страната, ако се наложи.

 

Всеки пълнолетен и неосъждан българин може да влезе в доброволна казарма. Обучението там е 4 седмици, пише в свой материал "24 часа".

 

От 5 години учениците в IX и X клас преминават военна подготовка, като занятията се провеждат като задължителен предмет в часа на класа. За целта има и учебник, като преподавателите са военнослужещи.

 

Ако някой от учениците реши да продължи обучението си, но не кандидатства във военно училище, отново може да стане войник. Ежегодно се обявява каталог на курсовете по начална и специална военна подготовка по заповед на министъра на отбраната. Обучението за хора, които не са учили във военни училища или университети, е организирано от Министерството на отбраната, а кандидатите трябва да отговарят на редица изисквания – да са пълнолетни, да са психически здрави, да са български граждани и да не се осъждани за умишлено престъпление от общ характер, както и срещу тях да не е повдигнато дело за такова.

 

Занятията за мераклиите се провеждат за 4 седмици, в които кандидатите са на казармен режим – живеят в бивше военно поделение, хранят се на столова и преминават военна подготовка. Разходите за всичко се поемат от Министерството на отбраната.

 

Подобни обучения ще се провеждат 2 пъти в годината, като първият подобен курс мина - в Плевен в бившето ШЗО. Вторият ще бъде през септември-октомври, като освен в Плевен, военна служба може да се отслужи също във Велико Търново, Шумен и Варна, съобщава изданието.

 

А след като преминат военно обучение, участниците в него се зачисляват в резерва като запасни.

 

"Преподавателите бяха много точни и преподаваха суперинтересно. Имаше мятане на бойни гранати, стрелба с автомат "Калашников", цялото обучение беше много интересно. Имахме тактически занимания в гората. Разбира се, имахме и лекции, които също бяха много полезни и обучителни", споделя пред изданието Мария Богданова, която е преминала подобна подготовка.

 

Момичето учи национална сигурност и отбрана във Военна академия и е решила да види нещата на практика.

 

"Стана ми интересно, затова се записах. Баща ми е военен. Дядо ми също е бил военен. Може би е наследствено", заяви тя. И допълва, че й се зачислява оръжие по време на службата. "Имахме си пълнители, каски, противогази, пълно бойно снаряжение. А оръжията се носят на рамо през цялото време".

 

Борислав Григоров от София пък допълва, че подобен курс носи бонус точки за бъдеща работа като военен.

 

"Там се запознах с нови хора, обстановката беше хубава, беше приятно", споделя младият мъж. И отбелязва режимът в казармата - ставане в 6-6:30 часа, следва строева подготовка, маршируване, тактическа и физическа подготовка, а в 22 ч има вечерна проверка.

 

И споделя, че би препоръчал на своите приятели също да отидат на подобен курс и да видят "как стоят нещата". "Интересно е", завършва той.

 

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна