IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
21:51 | 24 април 2018
Обновен: 02:25 | 20 март 2024

Цацаров призова законодателите да променят закона, ако не одобряват действията при задържането на Десислава Иванчева

Главният прокурор коментира пред български журналисти в Европейския парламент задържането на кмета на район "Младост"

По материала работи: Борис Проданов
Цацаров призова законодателите да променят закона, ако не одобряват действията при задържането на Десислава Иванчева

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира днес пред български журналисти в Европейския парламент в Брюксел задържането на кмета на район "Младост" в София Десислава Иванчева. Той настоя, че службите са спазили закона.
 

Законът е такъв, този закон го творите вие, обърна се той към народните представители и особено към онези, отправили критики към акцията в центъра на българската столица. Ако считате, че нещо в нашите действия е нередно, а аз считам, че те са в съответствие със закона, разполагате със законодателна инициатива - променете закона. Критикувайки нас, че спазваме закона, който вие създавате, всъщност критикувате себе си, обърна се той към депутатите.
 

Колегите от прокуратурата и антикорупционната комисия си свършиха работата. За подхвърляне, за провокация, и дума не може да става, коментира Цацаров. Въпросът кога да бъде извършено самото задържане е бил изцяло в оперативната преценка на наблюдаващите прокурори. Самият процес на предаването на парите е доста дълъг, има доста история преди самото задържане, която е документирана по съответния ред, добави той.
 

Вярно е, че бяха изложени тези в пълен разрез с действителното положение по досъдебното производство - като това за върнатите пари; за това, че парите са били предадени от изнудваното лице, да предаде подкупа далеч преди те да са били поискани. Доброто е, че предстои съдебен процес. Сигурен съм, че колегите от специализираната прокуратура ще приключат доста бързо това досъдебно производство и в съдебната зала ще стане ясно колко от тези неща граничат с действителността и колко са пълна фантазия, добави главният прокурор.
 

Що се отнася до самото задържане, основната критика беше свързана с продължителното присъствие на обвиняемата на мястото, където се извършваше огледът. Моите уважения към всички, които изказаха правни, политически тези и тези, гранични с научната фантастика, но обслужваха техните политически интереси. Всички тези хора щяха да критикуват моите колеги по същия начин, ако лицето не присъстваше при извършването на огледа. Тогава критиката щеше да бъде, че са извършили непрофесионални действия, защото обвиняемата не е присъствала и по този начин е възможна провокация, защото е възможно подхвърляне или промяна на доказателства, какво ли не.
 

Да се съсредоточим върху фактите, да пропуснем емоцията и особено спекулата. Прочетох, че това е първа стъпка към прокурорска диктатура - отчайващи глупости. Такъв е законът и той се спазва. Не мисля, че казусът "Иванчева" е изолиран в работата на прокуратурата. Той е първият в общото взаимодействие между прокуратурата и комисията (за борба с корупцията - бел. кор), заяви Цацаров.
 

Той отбеляза, че ден след ареста на Иванчева е бил задържан с подкуп началник на полицейско управление, а днес специализираната прокуратура извършва интензивни действия в ДАИ-Благоевград. Главният прокурор допълни, че са внесени обвинителни актове за приватизацията на Мини-Бобовдол, както и за вноса на ваксините от Турция.

БТА

Коментари

Новини Варна