IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
18:06 | 24 април 2018
Обновен: 09:47 | 23 март 2024

Условна присъда за непълнолетен, причинил смърт на ученик

Според разследването обвиняемият е нанесъл умишлено лека телесна повреда на пострадалия, която довела до трагичен изход

По материала работи: Борис Проданов
Условна присъда за непълнолетен, причинил смърт на ученик

Състав на Плевенския окръжен съд днес се произнесе по наказателно дело с обвинение от Окръжна прокуратура срещу 15-годишен ученик /Т.М.С./. Срещу него е повдигнато обвинение, че е причинил смърт по непредпазливост на свой връстник /Р.Б.Д./, съобщиха от съда. Според разследването обвиняемият е нанесъл умишлено лека телесна повреда на пострадалия, която довела до трагичен изход на инцидента от 3 май 2017 г. в град Славяново.

 

В днешното съдебно заседание делото е изяснено от фактическа и правна страна, поради което е постановена присъда, с която съдът признава подсъдимия Т.М.С. за виновен в извършването на престъплението. Осъжда го на една година лишаване от свобода - условно, с изпитателен срок от три години от влизане на присъдата в сила. Съдът възлага възпитателната работа с условно осъдения подсъдим на инспектор от "Детска педагогическа стая" в Плевен. Съдът е постановил осъденият непълнолетен да заплати, със знанието и съгласието на родителите си, на гражданските ищци по 120 000 лева, за претърпените в резултат на извършеното престъпление неимуществени вреди, заедно със законната лихва, считано от 3 май 2017 г. до окончателното изплащане, а на Държавата - 4 на сто държавна такса върху уважения размер на гражданския иск. Гражданският иск в останалата част до размера на сумата от 150 000 лева е отхвърлен от съда като недоказан.

 

Присъдата не е окончателна, затова съдът не съобщава името на подсъдимия. Тя може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд - Велико Търново. Както БТА съобщи при внасянето в съда на обвинителния акт, произшествието е станало в началото на третия час в училище, когато между обвиняемия и пострадалия възникнало леко спречкване. Т.С. нанесъл удар с ръка в брадичката на Р.Д. Последният се опитал, но не успял да удари съученика си. Т.С. го ударил втори път в главата, а Р.Д загубил равновесие, паднал на пътеката между чиновете и си ударил главата в пода. Бил откаран в поликлиника, където лекарите установили, че е неконтактен. Започнали реанимация, но Р.Д. починал.

novini.bg

Коментари

Новини Варна