IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
10:08 | 26 април 2018
Обновен: 12:02 | 29 февруари 2024

60 на сто от софиянци изложени на опасен шум

За последните 7 години обаче той е намалял

По материала работи: Слав Велев
60 на сто от софиянци изложени на опасен шум

Повече от половината жители на града са изложени на нива на шум над допустимото, като стойностите са почти еднакви през деня и през нощта. За последните 7 години шумът от автомобили, индустрията, железопътния и въздушния транспорт в София е намалял. 

 

Мерките за общината за справяне със шумовото замърсяване са дали резултат, това показва доклад на зам.-кмета Йоана Христова, който ще бъде гласуван на заседанието на общинския съвет днес. През 2009 г., на него са били изложени 73% от жителите. През 2017 г. процентът е 56%. През нощта (между 23:00 и 07:00 часа) стойностите са подобни - 72% за 2009 г. и 57% през 2017 г. Автомобилите са основният причинител на шум, се казва в доклада.

 

Мерките, които общината е вземала срещу шума са идентични с тези, които прилага и за ограничаването на замърсителите на въздуха - строителството на метро, ринговите булеварди около града, развитие на велоалеите, обновяване на градския транспорт.

 

На заседанието в четвъртък общинските съветници ще отчетат резултатите от мерките, ще гласуват актуализирането на "шумовата карта" на София, като с този процес ще започне и създаването на нови мерки за справянето с проблема.

 

monitor.bg

 

 

Коментари

Новини Варна