IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
13:58 | 26 април 2018
Обновен: 06:20 | 16 април 2024

Над 74% от българите подкрепят членството на страната ни в ЕС

Това показват данни от национално представително изследване

По материала работи: Слав Велев
Над 74% от българите подкрепят членството на страната ни в ЕС

Около 74% от българите подкрепят членството на страната ни в ЕС. На обратното мнение са 16%.

 

Това показват данни от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп" сред 1000 пълнолетни лица. То е проведено в периода 12-18 април 20018 г.

 

Анализът по данни от последните години показва, че подкрепата за еврочленството ни е трайна и висока - между 74% и 79%. Неодобрението е между 13% и 16%. Най-високо неодобрение за членството ни в ЕС е сред избирателите на БСП - 28%.

 

Одобрението за членството на страната ни в НАТО е между 55%-60% през последните години, а неодобрението е между 22% и 28%.

 

През април 2018 г., 58% от българите одобряват членството ни в НАТО. Само една четвърт декларират неодобрение. Около 40% от избирателите на БСП не одобряват членството ни в НАТО.

 

За сравнение, изследване на "Афис" от април показа че геополитическата криза и ракетните удари на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия повлияха на доверието в някои основни институции. Рязък спад на доверието към Европейския съюз и Българската армия - съответно с 9 и 5 пункта в рамките само на последния месец. За сметка на това с 5 пункта се е покачило доверието в президентската институция, според анализа на другата агенция.

 

Хората, които очакват ползи за страната ни от Българското председателство на Съвета на ЕС са повече от онези, които не очакват ползи. Според проучването тяхното съотношение е 40%:34%. Оценките обаче са силно политизирани. Сред привържениците на управляващите надделява тезата, че България ще извлече ползи от председателството, докато повечето симпатизанти на опозицията не очакват ползи.

 

 

 

 

news.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна