IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
18:30 | 26 април 2018
Обновен: 13:48 | 22 април 2024

Съдът отмени решението на Нено Димов

Планът за Пирин трябва да мине през екооценка

По материала работи: Деян Михайлов
Съдът отмени решението на Нено Димов

Върховният административен съд излезе с решение, че трябва да има екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк "Пирин". Тричленният съдебен състав отмени решението на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с което той разпорежда да не се извършва екологична оценка на проекта. Министерското решение е от 1 март 2017 г.

Мотивът на Нено Димов за отмененото от съда решение да не се прави екологична оценка е, че при прилагането на актуализирания план за управление "няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда".

Съдът връща преписката на административния орган за ново произнасяне съобразно мотивите на решението. Решението на ВАС може да бъде обжалвано с касационна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд в срок от 14 дни.

Планът за управление на Национален парк "Пирин" съдържа предвиждания в областта на туризма, горското стопанство и биоразнообразието и от това следва задължително да бъде подложен на екологична оценка по силата на чл. 3, ал. 2 от Директива 2001/42/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 27.06.2001 г., пишат в мотивите си жалбоподателите, сред които е международната природозащитна организация WWF, Асоциацията на парковете в България и Тома Белев.

Те настояват за отмяна на оспореното решение на министъра и защото е постановено при съществени нарушения на административнопроизводствените правила и на закона.


За такава екологична оценка настояват открай време всички природозащитни организации в коалиция "За да остане природа в България". В същото време правителството и ресорният министър Нено Димов категорично отказваха до момента да изпълнят тази задължителна процедура с аргумент, че оценка за въздействие върху околната среда се правела само когато има заявено инвестиционно намерение, а такова в момента липсвало.

Като мотив за негативното си становище Димов обичайно изтъква, че в плана липсват каквито и да било действия и инвестиционни намерения, а става дума само за въвеждане на режими, които не трябва да се оценяват. В същото време целта на екологичната оценка на план за управление на национален парк е да установи възможните рискове за защитените територии и околната среда в парка. При положение че сегашните изменения разрешават нещо, което преди е било забранено, а именно строителство на ски съоръжения и писти в определени зони, е редно тази съществена промяна да бъде подложена на анализ и оценка.
Dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна