IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
11:11 | 26 април 2018
Обновен: 19:08 | 23 март 2024

Желяз благодари за подадената ръка от властта, сега събира пари за US-адвокат

Въпреки добрите новини близките на младия мъж се готвят за най-лошото

По материала работи: Слав Велев
Желяз благодари за подадената ръка от властта, сега събира пари за US-адвокат

Желяз Андреев, един от българите, заплашени от екстрадиция в САЩ, благодари на българските институции за подкрепата. Въпреки позитивните новини обаче той и близките му се готвят за най-лошото и търсят пари за американски адвокат. А нужният на първо време минимум е 50 000 долара.

 

След совалки между българските и американски институции главният прокурор Сотир Цацаров съобщи вчера, че Желяз и останалите българи няма да бъдат задържани или екстрадирани.

 

Те са обвинени от САЩ, че работейки в клон на американска компания в София са нарушили ембаргото със Сирия като са продавали авиочасти на сирийските военни.

 

"Определено новината от вчера бе позитивна, но все още това не е окончателният резултат и нищо не е приключило. Беше завършена първата фаза от тези преговори, в която българските институции са се договорили с американските останалите обвиняеми да не бъдат задържани. Българската държава и институциите застанаха зад мен и аз благодаря", каза Желяз Андреев пред Bulgaria ON AIR.

 

Той обясни, че в момента се търсят средства, с които да бъде заплатено на адвокат в Съединените щати, който да го представлява там, но затова се изискват минимум 50 хил. долара.

 

"Надяваме се на дипломатическо ниво да отпаднат всички обвинения. Дори случаят да завърши благополучно, животът ни няма да се върне към нормалното дълго време. В момента се занимаваме изцяло с процеса. Искам да се върна на работа, но все още съм възпрепятстван", сподели Желяз.

 

Той посъветва всички хора, работещи в международни компании, да изискват от своите работодатели детайлна информация с какво се занимават точно и дали това погазва някакви закони.

 

Приятелката на Желяз - Милена Здравкова, отбеляза, че всички близки на обвиняемия са готови за най-лошото, а именно екстрадицията му в Щатите.

 

"Нямаме информация какъв е статутът на Желяз в САЩ. Следим дипломатическите разговори и се надяваме. Ако решим да пледираме "невинен", разноските по делото ще скочат много", добави Здравкова.

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна