IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
09:45 | 27 април 2018
Обновен: 15:14 | 22 март 2024

Ще се обсъжда дали ваксината срещу варицела да е задължителна

Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев

По материала работи: Борис Проданов
Ще се обсъжда дали ваксината срещу варицела да е задължителна

Тепърва ще се обсъжда дали ваксината срещу варицела да влезе в задължителния имунизационен календар или да бъде по желание, каквито са ваксините за ротавирус и папилома вирус. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев в интервю за Нова телевизия. 

 

По думите му в момента в България морбили няма. Притесненията идват от това, че в някои европейски държави се е получил пробив в имунизационния календар. Морбили има в Северна Гърция, Източна Сърбия и Румъния. Кантарджиев уточни, че поради миграционните процеси, работещи в Гърция и Германия се заразяват с морбили. 


Последните два случая у нас са били на 17-годишно момиче, върнало се от Гърция и на майка с дете, пътували до Италия. 


Кантарджиев уточни, че възрастните или са имунизирани или са карали болестта. Самият той сподели, че си спомня, че е бил във втори клас, когато е бил болен от морбили и се е маскирал с чалма.  Ваксината срещу морбили е част от трикомпонентна ваксина и съдържа живи щамове на морбили, рубеола и паротит. 

 Actualno.com

Коментари

Новини Варна