IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
10:11 | 7 май 2018
Обновен: 09:00 | 28 март 2024

Тв рекламите с лотарийни милионери може да секнат

Партията на вицепремиера Валери Симеонов се кани да забрани масовата продажба на талончета на късмета по супермаркети и лавки

По материала работи: Юлиян Атанасов
Тв рекламите с лотарийни милионери може да секнат

Масовата продажба на лотарийни талони за търкане ще бъде забранена, както и рекламите на новоизлюпени усмихнати милионери в най-гледаното време на телевизиите. Такива законови промени готвят от Националния фронт за спасение на България. Ако идеите на партията на Валери Симеонов бъдат подкрепени, талончета на късмета ще се продават само на места, които имат лиценз за организиране на хазарт, и ще изчезнат напълно от обикновените търговски обекти - супермаркети, лавки, офиси на мобилни оператори, застрахователни посредници и платежни услуги. НСФБ е част от коалицията "Обединени патриоти", която партнира на ГЕРБ в управлението.

 

Рекламата на хазарт в медиите няма да се забрани напълно, но ще се ограничи. "Ограничението е, когато правите реклама, да не съобщавате, че Иван Петров от Трън е спечелил фамозната сума от 200 хил. лв. Нормално е да се съобщават самата игра, денят на теглене на печалбите и друга подобна информация, но не и да се показват спечелилите, което според нас стимулира прекалено участието в такива игри, това започва да придобива мащабите на епидемия", обясни пред "Сега" Христиан Митев (НФСБ), който е и зам.-председател на правната комисия в парламента. По думите му хазартният бизнес и без друго ползва достатъчно облекчения.

 

Пакетът от промени, лансирани от патриотите, ще обхване два закона - за хазарта и за радиото и телевизията. Ограниченията за организиране на игри и продажбата на талончета за лотарии ще важат за всички търговски обекти, които нямат лиценз от Държавната комисия по хазарта. Това означава, че билети за търкане ще се продават само в тото пунктове, казина, бинго зали и др. подобни. "Такава е била регламентацията и преди 2012 г. Ние не правим нещо коренно различно, което е съществувало и преди", обясни Христиан Митев. В закона за хазарта ще бъде въведена забрана не само за пряка, но и за непряка реклама за хазарт, т.е. при случаи, когато при търговската разгласа на други продукти се рекламират по скрит начин и всякакви форми на хазартни игри. Същите ограничения ще се запишат и в медийния закон. Така игрите с талончетата ще бъдат ограничени както търговските съобщения за алкохол и цигари, поясняват партньорите на ГЕРБ в управляващата коалиция.

 

"Обединените патриоти" все още не са готови с конкретни предложения, защото предстои идеите на депутатите на Валери Симеонов да бъдат обсъдени от цялата парламентарна група до края на седмицата. По думите на Митев някои от колегите му дори мислят за още по-сериозни рестрикции. Проверка на "Сега" сред депутати на БСП и ГЕРБ показа, че има немалко гласове в подкрепа на предложените от НФСБ промени. "Това означава, че може да преодолеем очакваната силна съпротива на хазартното лоби", коментира депутат от мнозинството. Вицепремиерът Симеонов съобщи по БНТ, че е водил разговори с ръководството на ГЕРБ по темата и очаква техния отговор.

 

Симеонов обяви, че вече има жесток отпор от хазартното лоби." Съпротива има и ще има. Вече има удари под кръста, даже и с посегателство върху семейството ми, но не искам да коментирам това", каза вицепремиерът. Той отправи остри критики срещу държавния регулатор в тази сфера. "За мен комисията по хазарта е пробита, тя обслужва хазартните олигарси", заяви Симеонов в интервю за националната телевизия.

 

segabg.com

Четете още: България е на трето място в ЕС по увеличение на вредните емисии

 

Коментари

Новини Варна