IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
17:05 | 16 май 2018
Обновен: 06:46 | 16 април 2024

Бузлуджа се руши прогресивно

Гледката вътре в „Чинията” е впечатляваща

По материала работи: Борис Проданов
Бузлуджа се руши прогресивно

Централният вход на чинията на „Бузлуджа“ бе отворен днес за първи път официално от 8 години насам. До края на годината се очакват редица специалисти от Европа и България да се произнесат за начините на реставрация на соц монумента.

 

След извършено обследване има вероятност да бъде отворен и коридор за посещения на туристи. Гледката вътре в „Чинията” е впечатляваща. Мозайките. изобразяващи историята на България, са почти унищожени. Незнаен художник е възстановил ликовете на Тодор Живков, Маркс и Енгелс със спрей. Бузлуджа е атрактивна за туристи от България и света. По неофициална статистика, близо 3 хиляди души на седмица посещават монумента. През месец октомври експерти от Европа ще се качат на Бузлуджа, за да обследват монумента и направят план за неговата социализация. Интерес към социалистическия монумент имат университети от България и Европа.

 

БГНЕС

 

Още по темата: Паметникът на Бузлуджа вече се охранява от МВР

Коментари

Новини Варна