IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:53 | 23 май 2018
Обновен: 03:22 | 23 април 2024

Евробарометър: 54% от българите вярват в ползите от членството в ЕС

Над две трети от европейците са убедени, че страната им е извлякла ползи от Общността

По материала работи: Слав Велев
Евробарометър: 54% от българите вярват в ползите от членството в ЕС

54% от българите вярват, че членството в ЕС е нещо добро, и 57% са убедени, че страната им е извлякла ползи от членството си в Съюза. Това показва последното проучване на Евробарометър, поръчано от Европейския парламент и публикувано една година преди европейските избори през май 2019 г.

 

За българите приоритетните теми в следващите европейски избори са икономиката и растежът, борбата с тероризма и социалната защита. За България процентът на анкетираните, които считат че техният глас се чува в ЕС, е 44%, което е увеличение със 7 пр. п. в сравнение с 2017 г.

 

Изследването на „Евробарометър“ е поръчано от Европейския парламент и е проведено през април 2018 г. сред 27 601 души в 28-те държави членки.

 

Резултатите показват, че средно 60% от гражданите вярват, че членството на тяхната страна в ЕС е нещо добро, а над две трети от анкетираните (67%) са убедени, че страната им е извлякла ползи от членството си в ЕС. Това е най-високият резултат, измерен от 1983 г. насам, се казва в прессъобщение на Европарламента.

 

48% вярват, че техният глас се чува в ЕС. Това развитие е започнало през втората половина на 2016 г., което вероятно е свързано с последиците от референдума за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

 

 

Приоритетни теми за предизборната кампания

 

По време на предстоящата предизборна кампания европейците очакват от политиците да предложат решения за сигурността в най-широк смисъл, включително и по отношение на миграцията. В същото време въпроси, свързани с личния просперитет и благополучие, са еднакво важни за дневния ред.

 

49% от европейците посочват борбата с тероризма като приоритетна тема на кампанията, следвана от борбата с младежката безработица (48%), имиграцията (45%), икономиката и растежа (42%).

 

Около една трета от европейците определят като приоритет борбата с изменението на климата и опазването на околната среда (35%).

 

Насърчаването на правата на човека и демокрацията, както и социалната защита на гражданите на ЕС, са важни теми за 32% от анкетираните.

 

За българите приоритетните теми в следващите европейски избори са икономиката и растежът (57%), борбата с тероризма (49%) и социалната защита на гражданите (47%). След тях идват борбата с младежката безработица (44%), защитата на потребителите и безопасността на храните (37%) и имиграцията (35%).

 

Значимост на демокрацията

 

За европейците демокрацията е основна ценност както на равнище ЕС, така и в собствената им страна. Мнозинството от анкетираните продължават да са доволни от начина, по който работи демократичният процес в ЕС (46%).

 

Процентът на българите, които са доволни от начина, по който функционира демокрацията в Съюза, е над средния за ЕС (52%).

 

 

Нововъзникващи политически формации

 

Между 2013 г. и 2018 г. в държавите членки на ЕС, се появиха над 70 нови партии и политически съюзи, някои от които проведоха успешни кампании срещу политическото статукво. Това развитие се възприема като положително от мнозинството европейци.

 

Все пак 70% от анкетираните смятат, че не може да се постигне подобрение в политическата или икономическата сфера само с противопоставяне. В същото време половината от анкетираните в ЕС (50%) считат, че антисистемните партии или движения не представляват заплаха за демокрацията, докато малко повече от една трета (38%) са на противоположното мнение. 53% от гражданите са съгласни с твърдението, че новите партии и движения могат да намерят нови решения по-успешно от настоящите, а 56% вярват, че те могат да донесат реални промени.

 

Данните за България са близки до тези в ЕС: 57% от анкетираните считат, че новите партии и движения могат да донесат реална промяна, а 52% са съгласни с твърдението, че те могат да намерят нови решения по-добре от сегашната политическа класа. По-ниски от средните са стойностите при нагласите на българите, че с противопоставяне може да се постигне подобрение в политическата или икономическа ситуация (55%) и че антисистемните партии или движения представляват заплаха за демокрацията (20%).

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна