IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:30 | 24 май 2018
Обновен: 01:32 | 18 април 2024

България е свободна от класическата чума при свинете

Очаква се днес, 24 май, страната ни да получи здравния сертификат за официално признат статут по време на тържествена церемония на Световната Асамблея на делегатите на OIE в Париж

По материала работи: Слав Велев
България е свободна от класическата чума при свинете

България получи статут на държава, свободна от класическата чума по свинете, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

 

Световната организация за здравеопазване при животните (OIE) официално е признала България като държава, която е свободна от болестта по животните.

 

Очаква се днес, 24 май, страната ни да получи здравния сертификат за официално признат статут по време на тържествена церемония на Световната Асамблея на делегатите на OIE в Париж.

 

Във връзка с това изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев заяви, че предоставянето на официален статут, признат от OIE, има голямо значение за икономическото развитие на страната.

 

Припомняме, пред 2016 г. Европейската комисия прие Решение, с което допусна България да търгува с живи прасета в рамките на Общността, след като преди това имаше повече от 10-годишна забрана, наложена във връзка с контрола на заболяването класическа чума свине.

 

Коментари

Новини Варна