IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
15:52 | 25 май 2018
Обновен: 07:04 | 16 април 2024

Ударът с хероина: За 12 млн.! Героят – кучето Ричи

Трафикантите запечатали фабрично пратките

По материала работи: Слав Велев
Ударът с хероина: За 12 млн.! Героят – кучето Ричи

Рекордните почти 200 кг килограма хероин, които бяха спипани на ГКПП "Капитан Андреево", са на стойност 12, 415 милиона лева.

 

Това обявиха на специален брифинг  директорът на Агенция "Митници" Георги Костов, главният секретар на МВР Младен Маринов и зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова.

 

Както Dnes.bg писа, пакетите с дрога бяха открити в турски тир на границата.

 

Това е станало на 23 май сутринта на входно трасе на тежокотоварни автомобили, съобщи Георги Костов, цитиран от БТА. Тирът, чийто шофьор е 61-годишен турчин, по документи е превозвал керамично лепило теракол от Турция за Белгия, като товарът е бил окомплектован с апарати за механотерапия за Холандия.

 

Костов разказа, че при започване на обработката на камиона е сработил рисков профил, заложен от МВР. Последвала е щателна проверка с пролъчване с рентгенов апарат, която не е установила нищо съмнително.

 

След това е започнала и физическа инспекция, при която митническото куче Ричи се спира до една от торбите. Тя е била фабрично запечатана, а в нея е намерен 2-килограмов пакет с хероиново оцветяване при теста, уточни Костов.

 

Той добави, че след това е започнало отваряне на всички торби с теракол, за да бъдат открити общо 95-те пакета с наркотик. Тепърва щяла да се предприеме и химична експертиза на чистотата на хероиновото вещество.

 

Шефът на Агенция "Митници" акцентира на изключително голямата предварителна подготовка на трафикантите с фабричното затваряне на всички торби с наркотик.

 

Избраното веществото теракол, което по плътност и консистенция отговаря на тези на хероина, също говорело за това.

 

Костов коментира също така и заслугата на митническото куче Ричи, което е мелез между кокер-шпаньол и бретон. То било изключително ефективно при обработка на тесни пространства, а по принцип породата била обучавана за търсене на трюфели.

 

Разкриването на контрабандата бе възможно вследствие на работата с партньорски служби, с които е изграден рисковият профил. Операцията продължава, каза главният секретар на МВР Младен Маринов. Той също изтъкна големия професионализъм на служителите, който е помогнал да бъде предотвратено престъплението.

 

Започнало е досъдебно производство. Повдигнати са обвинения, а предполагаемият контрабандист е задържан с прокурорско постановление за 48 часа, обяви зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова.

 

  Dnes.bg

Коментари

Новини Варна