IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:38 | 25 май 2018
Обновен: 07:04 | 16 април 2024

В Стрелча отмениха празника на розата, излизат на протест

Протестният митинг е насрочен за 17 ч

По материала работи: Слав Велев
В Стрелча отмениха празника на розата, излизат на протест

Традиционният празник на розата, който трябва да се проведе в Стрелча на 26 май, се отменя и ще има протест на местните розопроизводители заради ниските изкупни цени на маслодайната роза. Това обяви кметът на средногорската община Стойно Чачов.

 

Протестният митинг е насрочен за 17 ч. и на него се очаква да присъстват омбудсманът  Мая Манолова и народните представители Йордан Младенов и Надя Клисурска. Ние сме съпричастни към проблемите на розопроизводителите, заяви кметът Стойно Чачов и това е причината да отменим празника, който ще съвсем неадекватен на фона на кризата, която преживяват в момента стотици семейства в града.

 

Кметът и депутатите, както и общественият защитник Мая Манолова, ще настояват за истинско решение на проблема с ниските изкупни цени на розата, които в момента вървят по 1,80 лв. и по тази причина стопаните отказват да предават реколтата от розовите храсти.

 

Омбудсманът Мая Манолова вече е сезирала Комисията за защита на конкуренцията, а също така и НАП за съмненията за картел при изкупвачите, които работят за българските дестилерии.

 

Земеделският министър Румен Порожанов също обеща съдействие, но на този етап няма нищо „черно на бяло“, казват производителите от Стрелча. Те очакват към протеста им в събота на площад „ Дружба“ да се присъединят и производители от село Бяга и от Брацигово.

 

Monitor.bg

 

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна