IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
11:53 | 5 ноември 2017
Обновен: 22:01 | 11 март 2024

Откриха птичи грип в добричко село

Засегнати от болестта птици са констатирани и в областите Хасково, Сливен и Ямбол

По материала работи: Слав Велев
Откриха птичи грип в добричко село

Общо четири огнища на болестта Инфлуенца по птиците (грип) са констатирани към момента на територията на страната, едно на територията на Област Добрич, едно на територията на Област Хасково, едно в Област Сливен и едно в област Ямбол.

 

Последното огнище е констатирано в животновъден обект за отглеждане на патици находящ се в село Зимница, община Стралджа, област Ямбол, където са умъртвени близо 8 хиляди патици. Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта се умъртвяват и възприемчивите животни в животновъден обект, който е в непосредствена близост до огнището. Към момента на територията на област Ямбол заболяването е констатирано само в една ферма за патици в село Зимница, община Стралджа, съобшиха от БАБХ.

 

В сливенското село Глушник, както и в хасковското село Узунджово, Инфлуенца по птиците е констатирана в домашно стопанство (обект тип „заден двор“). Първото огнище, това в село Стефаново, община Добрич, област Добрич е констатирано в средата на месец октомври в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици.

 

За ликвидиране на огнищата са взети всички мерки съгласно ветеринарномедицинското законодателство. Птиците в 3 километровата зона около констатираните огнища са умъртвени по хуманен начин. Извършват се постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнищата. Към момента е забранено населването на животновъдни обекти с новоизлюпени водоплаващи птици на територията на цялата страна.

 

Коментари

Новини Варна