IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
17:20 | 13 юни 2018
Обновен: 11:10 | 25 март 2024

Заради липса на кадри: Фирми сменят политиката към служителите

На пазара на труда се търсят финансисти, застрахователи, строители...

По материала работи: Слав Велев
Заради липса на кадри: Фирми сменят политиката към служителите

Недостиг на финансисти, застрахователи и строители се очаква да има на трудовия пазар през следващото тримесечие.

 

Липса на кадри ще има и във финансовия сектор, показват резултатите от изследване на "Менпауър България", цитирани от "Монитор".

 

Ще се увеличи и търсенето на специалистите в сектора с недвижимите имоти и бизнес услугите.

 

Раздвижване на пазара на труда ще има в секторите земеделие, лов, горско стопанство и риболов и търговията. Летните месеци ще бележат пик и в производствения сектор, а най-малко наети служители се очаква да има в минното дело.

 

"Въпреки благоприятните планове, които споделят българските работодатели, все още сме изправени пред обезпокоителен недостиг на кадри в повечето ключови за страната сектори. Пазарът на труда от много време страда сериозно от застаряване. Ето защо все по-често търсещите се насочват към възрастни служители или маргинализирани групи, които все още са годни за наемане", коментира Надя Василева, директор на "Менпауър България".

 

По думите й целенасоченият внос на работници от чужбина, които да попълнят недостига, също донякъде решава проблема.

 

Според Василева добата новина е, че някои компании започнаха да правят сериозна ревизия на политиките си за привличане и задържане на работниците.

 

Слаб темп на наемане на работниците ще има в ресторантьорството и хотелиерството, където търсенето ще е едва с 6% повече спрямо предходните месеци. От анкетираните 620 работодатели 18% отчитат увеличение на нивата на заетост, докато едва 3% прогнозират намаление.

 

При другите 79% пък не се очаква промяна. Най-сериозно раздвижване на пазара на труда се очаква във Варна и Пловдив, съответно с 14%, следвани от Бургас с 11% и София със 10%.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна