IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
11:17 | 17 юни 2018
Обновен: 16:27 | 21 март 2024

Прокуратурата подхвана медицинския одит заради прикрити смъртни случаи

6-7 от казусите са с мъртви бебета, обявиха от държавното обвинение

По материала работи: Юлиян Атанасов
Лекарите се отказват от протест, засега

Обвиненията и общественото недоволство срещу лекарски грешки бяха най-силни при първия мандат на кабинета "Борисов". Тогава дори се проведоха няколко протеста.Прокуратурата разследва прикриване на лекарски грешки при смъртни случаи в болниците, обявиха вчера от държавното обвинение. Срещу отговорни длъжностни лица от Изпълнителна агенция "Медицински одит" е образувано разследване за престъпление по служба заради потулените случаи. Освен това местните окръжни прокуратури ще проверят дали при въпросните смъртни случаи лекарите са причинили смърт при професионална непредпазливост.

 

Само за 2017 г. Върховната административна прокуратура е установила общо 11 смъртни случая, основно в София, проверявани от ИАМО, за които обаче държавното обвинение изобщо не е било сигнализирано. Румяна Арнаудова, която е говорител на главния прокурор, не даде много подробности. Каза само, че сред проверените казуси има и за 6-7 загинали бебета, за които прокуратурата не е сезирана.В друг случай става въпрос за загинал при катастрофа, чието тяло е освободено от моргата, без да му бъде направена аутопсия, тъй като служителите на одита го класифицират като "маловажен". В резултат на това прокуратурата прекратила делото срещу виновния за пътния инцидент.

 

Друга неизяснена смърт е на пациент със съмнения за емболия. Констатацията е, че двама лекари, един от които неговият личен, не са назначили необходимите изследвания, с което са извършили нарушение. Въпреки това случаят отново е определен като "маловажен" и лекарите не са наказани."Шефът на болницата би могъл да ни сигнализира. В "Пирогов" например има изнесени работни места на полицейски служители - биха могли да ни сигнализират. Изпълнителната агенция, след като е получила сигнал за това, че неправилно лечение е приложено, в резултат на което близък на подателя на сигнала е починал, също е трябвало да ни сезира. На практика този контролен орган, съвсем откровено ви казвам, си задавам въпроса - какво е правил последните 3 години? Имитирал е, според мен, административнонаказателна дейност", коментира Арнаудова.

 

Проверката на ВАП е установила още, че утвърдените от началника на ИАМО Инструкция за осъществяване на контролната дейност и методическите указания към нея противоречат на наредбата за проверките в лечебните заведения, издадена от здравния министър през 2010 г. Целта според прокуратурата е била съдът да отменя издадени от агенцията наказателни постановления при обжалването им, тъй като са издадени по незаконосъобразна процедура. Министърът е сезиран, за да предприеме действия инструкцията и указанията да бъдат поправени.

 

Освен това от агенцията по правило не са спазвали никакви законови срокове. За представяне на доклада и констатациите на проверяващите наредбата на здравния министър определя максимум 5 дни, но по думите на Арнаудова "този срок е спазен в едва 3 от проверените над 608 случая". Някои от закъсненията са били от 20 до 30 дни, а понякога дори по няколко месеца.

segabg.com

Четете още: Спасители на крак: Помагат на жена, счупила крак в Стара Планина

Коментари

Новини Варна