IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:52 | 17 юни 2018
Обновен: 23:21 | 19 април 2024

Рисковете на е-цигарите: Ароматите също са отровни

Могат да предизвикат инсулт, инфаркт и други болести

По материала работи: Слав Велев
Рисковете на е-цигарите: Ароматите също са отровни

Ароматите в електронните цигари могат да предизвикат сърдечносъдови болести, инсулт и инфаркт, съобщи в. "Мирър".Изследване, проведено от учени от Бостънския университет, показва, че ароматните добавки в електронните цигари могат нарушат функцията на кръвоносните съдове и вдишването им може да увреди сърцето."Повече възпаления и загуба на азотен окис са някои от първите промени. Те водят до сърдечносъдови болести, инсулт или инфаркт, затова се смятат за ранни показатели за болно сърце", обясни ръководителят на екипа д-р Джесика Фетърман. "Откритията ни сочат, че ароматните добавки могат да имат сериозни последствия за здравето".

 

Изследваните аромати са на ментол, бадеми със захар, ванилия, канела, карамфил, масло, ягода, банан, ледена свежест. Анализът показа, че и деветте аромата увреждат ендотелните клетки, които покриват вътрешната страна на кръвоносните съдове и сърцето."Проучването ни показа, че ароматите в електронните цигари са токсични за белия дроб и сърдечносъдовата система", каза д-р Фетърман. "Те стимулират и пушенето сред младежите".Учените се надяват, че откритията им ще доведат до нови правила и до забрана на продажбата и рекламата на електронни цигари сред младите хора.

 

/БТА/

 

Четете още: И утре остава дъждовно, температурите - до 28 градуса

 

Коментари

Новини Варна