IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:05 | 17 юни 2018
Обновен: 07:31 | 16 април 2024

Ромската интеграция – засега илюзия

Въпреки това Светлана Дончева смята, че не мрази ромите

По материала работи: Слав Велев
Ромската интеграция – засега илюзия

Не съм расист, не мразя роми, не мисля, че са по-долна категория от нас, но и тук монетата има две страни. Всеки трябва да има и права, и задължения. Постът ми във Facebook е насочен към това. Така съпругата на вицепремиера Томислав Дончев Светлана Дончева коментира публикацията си в социалната мрежа, която предизвика бурни реакции.Поводът са две случки, които са я провокирали. Първата е от Габрово."Видях видео от мой приятел в Габрово – на пръв поглед нищо необичайно, докато не пуснах звука и се чу оглушителна циганска музика, явно огласяща целия квартал. Това е кварталът, където Томислав е израснал и се вижда и блока му. Видеото е заснето в 20 ч. вечерта, а музиката идва от апартамент в блок", посочи тя.

 

"На пръв поглед е лесно – подаваш сигнал до полицията, която трябва да осигури обществения ред. Но не е така. Полицията може само да направи забележка, не може да влезе вътре или да отнеме устройството, а тормозът е денонощен", каза Дончева.Вторият повод е репортаж за бой на столично кръстовище с участие на роми. "Съчетавайки двата повода това провокира моята реакция. Това е предисторията на този според мен изкуствен скандал", каза тя.Категорична е, че за момента ромската интеграция е илюзия. "Има много цигани, които са успели да се интегрират и да излязат от ужасния социален модел, цигани, които завършват медицина, стават инженери. Те са пример, че не са по-долна класа от нас, но голяма част от тях не са осъзнали задълженията си към това общество и злоупотребяват с това. Смятат, че са в ролята на жертва", посочи тя пред bTV.

 

Дончева се извини за публикацията си. По думите й го е направила, защото "по инерция сложих циганите под общ знаменател и тези, които са се образовали и са се интегрирали могат и ще се почувстват засегнати."Томислав реагира както само той може – сдържано и с уважение. За мен е непонятно да се кара. Ние сме равноправни и живеем така от много години, каза още жената до вицепремиера."Мисля, че със случката допринесох за имиджа му, не, че той има нужда от това, той има достатъчно позитивен имидж."Постът е пример да се говори извън матрицата, не политически коректно. Елитът и медиите са подложени на законна цензура, казва се само половината, а проблем се решава като се сложи на масата, категорична беше тя.

 

dnes.bg

 

Четете още: БДЖ – докога все така ще я караме?

Коментари

Новини Варна