IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:30 | 17 юни 2018
Обновен: 09:38 | 21 април 2024

Включват розопроизводството при секторите за обвързана подкрепа

Засега е само предложение

По материала работи: Юлиян Атанасов
Включват розопроизводството при секторите за обвързана подкрепа

Земеделско министерство може до 1 август да включи розопроизводството в секторите, които могат да  получат помощи по линия на обвързаната подкрепа. Това съобщи днес по време на блиц контрол в Комисията по земеделието и храните министър Румен Порожанов. Според него обаче проблемът в момента е в това, че помощта се отпуска за сектори, които не са развиващи са, а розопроизводството не попада в тази категория. „В конкретния случай имаме нарастване на производството и е трудно да изпълним тази цел. Не сме приключили с анализа, но решението ще бъде оповестено веднага след като има резултати.“По неофициална информация, средните изкупни цени през тази година варират 2,30- 2,50 лв. В същото време себестойността е около 2 лв., каза още министърът. „Там където цената на труда е по-скъпа, себестойността дори се увеличава. Тук обаче трябва да споменем, че средните добиви през годините се очаква да са над 400 кг и това ще снижи себестойността“.

 

Относно новия Закон за розопроизводството, земеделският министър съобщи, че се провежда второ заседание на сформираната работна група за законопроекта. Идеята е експертите да изготвят ясни правила за структуриране на розопроизводството, сертификацията на посадъчния материал, отношенията между производителите и др. Необходими са ясни изисквания за  производството на крайни продукти и най-вече как да бъдат сертифицирани, за да не се компрометират продуктите, допълни Порожанов. До края на месец юли законът може да бъде разработен, заключи министърът.

agrozona.bg

 

Четете още: По-малка зърнена реколта в Европа заради сушата

 

Коментари

Новини Варна