IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
07:55 | 18 юни 2018
Обновен: 07:32 | 16 април 2024

БАН показва облеклото на космонавта Александър Александров

Експозицията се организира от Института за космически изследвания и технологии

По материала работи: Борис Проданов
БАН показва облеклото на космонавта Александър Александров

Изложба, посветена на 30-годишнината от полета на Александър Александров по научната програма „Шипка“ ще бъде експонирана от 18 до 22 юни във фоайето на Централната сграда на БАН. Тя се организира от Института за космически изследвания и технологии и ще се открие в присъствието на големия летец-космонавт.

 

Ще бъдат експонирани оригиналните апарати и системи, разработени специално за тази програма, с които той и други космонавти са провеждали научни експерименти на борда на орбиталната станция „Мир“. Ще бъдат показани също скафандъра и костюма на космонавта, както и научни публикации свързани с подготовката, реализацията и резултатите на тази програма, фото и видео материали и други.

 

В експозицията ще могат да бъдат видени и други знакови прибори и апаратни системи, разработени от български учени, инженери и специалисти, благодарение на които България продължава да заема достойно място сред космическите държави.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна