IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
20:52 | 19 юни 2018
Обновен: 07:35 | 16 април 2024

Още 100 млн. лв. годишно са необходими за лична помощ на хората с увреждания

От нея ще се възползват 77 104 нуждаещи се

По материала работи: Слав Велев
Още 100 млн. лв. годишно са необходими за лична помощ на хората с увреждания

В момента държавата отделя около 260 млн. лв. за хората с увреждания. Още около 100 млн. лв. на година ще са необходими, за да се обезпечи нов закон за личната помощ. Той ще обхване 77 104 човека.
 

По-леките случаи ще получат по 2 часа на ден, което означава 42 часа месечно. За да получат лична помощ хората с увреждания ще трябва да минат индивидуална оценка на потребностите си, каза омбудсманът Мая Манолова пред Националния съвет за интеграция на хората с увреждания при представянето на законопроекта за личната помощ.
 

Манолова поясни още, че тези, които не получат такава оценка, защото не са се явили пред съответните комисии, ще продължат да получават по 90 лв. добавка: "Реално в асистентски програми в момента участват 14 хил. човека, а останалите - до 24 хил. са други групи".
 

"Няма да позволя да бъдат засегнати правата на нито един човек с увреждания, нито този закон да се реализира за сметка на друга група хора с увреждания", отсече още Манолова, която е категорична, че групата ще се увеличи и реално парите ще бъдат по-справедливо разпределени, пише "24 часа".


Четете още:

Държавата разкрива 100 нови социални услуги


 

 

Коментари

Новини Варна