IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:16 | 19 юни 2018
Обновен: 07:35 | 16 април 2024

Трябват още 100 млн. лв. за лична помощ на 77 хиляди души

Това показват финансовите разчети на министерството

По материала работи: Слав Велев
Трябват още 100 млн. лв. за лична помощ на 77 хиляди души

100 милиона лева повече от използваните до момента по програмата „Личен асистент“ ще са необходими за реализирането на закона за личната помощ, показват финансовите разчети на министерството, съобщи омбудсманът Мая Манолова пред Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. По думите й това бил най-приемливият за всички страни варианти.

 

Проектът обхваща 77 104 хил. души, които имат право на чужда помощ. Това са хората с увреждания, които получават месечна добавка от 90 лв. Съгласно законопроекта те ще могат да избират дали да получават добавката или да използват личната помощ, след като преминат индивидуална оценка. Предвижда се 14 хиляди да бъде броят на тези, които ще се възползват от личната помощ по 8 часа. Такъв е и броят на тези, които към момента биват подкрепяни от услугата „Личен асистент“. По 2 часа дневно ще получават тези, които са с най-леки увреждания или това е 42 часа месечно.

 

Доставчик на услугата ще бъдат общините и неправителствените организации, а там където няма доставчици държавата ще предоставя услугата. Със законопроекта се цели премахването на проектния принцип и превръщането му в държавна политика.

 

По време на националния съвет организации и представители на финансовото министерство изразиха опасенията си, че финансовият ресурс ще бъде много по-голям, а именно 1 милиард и половина. Разминаванията в изчисленията идват от факта, че в разчета на финансовото министерство за всички над 77 хиляди са предвидени по 8 часа с личен асистент срещу заплащане от една и половина минимална заплата.

 

"Монитор"

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна