IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
10:46 | 20 юни 2018
Обновен: 07:36 | 16 април 2024

Депутатите освободиха проф. Камен Плочев от поста управител на НЗОК

По материала работи: Слав Велев
Депутатите освободиха проф. Камен Плочев от поста управител на НЗОК

Парламентът освободи предсрочно управителя на Националната здравно-осигурителна каса проф. Камен Плочев. Това е вторият опит за отстраняването му, след като миналия петък парламентът прекъсна заседанието си заради липса на кворум. Причината -  депутатите от БСП напуснаха пленарна зала в знак на протест заради  включването на точката в дневния ред в последния работен ден.

 

В подкрепа на предсрочното отстраняване на проф. Камен Плочев от поста управител на НЗОК гласуваха ГЕРБ, Воля и Обединени патриоти. От БСП се обявиха против, а от ДПС се въздържаха от гласуване с мотива, че проблема е системен и поредната смяна в ръководството няма да промени ситуацията в касата.

 

През февруари здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на проф. Камен Плочев, защото управителят на касата настоял за актуализация на бюджета на институцията. Плочев бе обвинен в лъжа за това, че съобщи, че касата има 133 млн. лв. просрочени дългове към чужди фондове.

 

След проверка обаче стана ясно, че професорът е прав, но състоянието му се влоши и постъпи в болница.

 

В края на май той информира, че лечението му продължава повече от три месеца, което дава законовото право на властите да го освободят от поста.

 

По-рано през юни, четири месеца след като поиска оставката на управителя на НЗОК, Ананиев заяви, че с най-голямо удоволствие би продължил да работи с него.

 

Министърът увери, че управителят на здравноосигурителната институция е достоен лекар и човек и негативни настроения към него няма.

 

Миналата седмица здравната комисия в парламента одобри шефът на НЗОК да бъде освободен, а като основен аргумент се изтъкна влошеното здраве на проф. Плочев.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна