IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
09:36 | 21 юни 2018
Обновен: 07:37 | 16 април 2024

Мед, манган и цинк над нормите в реки край Панагюрище

Това установиха изследвания на Басейновата дирекция в Пловдив

По материала работи: Слав Велев
Мед, манган и цинк над нормите в реки край Панагюрище

Завишено съдържание на мед, манган и цинк в реки край Панагюрище установиха изследвания на Басейновата дирекция в Пловдив, съобщават от ведомството.

 

В анализираните проби от река Марица при моста на Герджика в Пловдив не са открити отклонения от стандартите за качество на околната среда. В други четири пункта обаче – на Луда Яна при село Попинци, Банска Луда Яна при село Бъта, Панова и Асарелска реки са установени превишения на стандартите за тежки метали по отношение на изброените елементи.

 

Повърхностно водно тяло „Панагюрска Луда Яна от Панагюрище до вливане на река Стрелчанска Луда Яна“, от което са взети четирите проби, е в лошо екологично състояние, констатира още проверката. Предвидени са мерки за подобряване на състоянието му.

 

Мониторингът е извършен на 11 юни след сигнал за замътване на Марица в района на Пловдив. При проверката е установено, че калната вода идва от притока река Луда Яна, а данните на НИМХ-БАН са показали значително повишение на водния отток предишните дни. Според експерти мътната вода е заради интензивните валежи.

 

dariknews.bg

 

Резултатите от анализа на азотни и фосфорни съединения сочат, че няма отклонения.

Коментари

Новини Варна