IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
20:45 | 22 юни 2018
Обновен: 07:39 | 16 април 2024

България разполага със законодателство срещу тероризъм и финансирането му

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров

По материала работи: Борис Проданов
България разполага със законодателство срещу тероризъм и финансирането му

Финансирането на тероризма не познава и не признава граници,нито междудържавни, нито такива, причинени от разликите в националните правни системи, коментира главният прокурор Сотир Цацаров в конференция на тема: "Борба срещу финансирането на тероризма - от законодателство към практика".

 

Цацаров обясни, че България разполага със законодателство срещу тероризма и финансирането му, което отговаря на съвременните изисквания и стандарти в тази област. "Имам предвид Закона за мерките срещу финансирането на тероризма /особено след последните му изменения от м . март 2018 г./, Закона за противодействие на тероризма от 2016 г., както и измененията в чл. 108а от НК.", допълва той.
 

"Част от тези норми са приети с много спорове и дискусии, дори с остри критики, вкл. и в пленарната зала на тази сграда - за драстично нарушаване на човешките права, но според мен времето доказа, че сме на прав път и днес тези конюнктурни слова отдавна са забравени", обяснява Цацаров.

 

Според него, за добро или лошо, както прокурорите от Специализираната прокуратура, така и съдиите от Специализирания наказателен съд придобиват немалък практически опит по дела с такъв предмет. Такова е състоянието на антитерористичното законодателство и опит на правоохранителните органи в повечето европейски страни, смята той.

 

"Това, което е нужно сега, не само на нас, а и на всички наши партньори в борбата срещу тероризма и всички форми на неговото финансиране, е ново, качествено ново ниво на международно сътрудничество. Това включва информационен обмен, полицейско сътрудничество, сътрудничество между разузнавателните служби и правоохранителни органи, работещи правни инструменти за международно разследване и събиране на доказателства, блокиране на активи", коментира главният прокурор.

news.bg

Коментари

Новини Варна