IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
12:31 | 22 юни 2018
Обновен: 11:11 | 25 март 2024

За осма година смесени българо-румънски полицейски екипи патрулират по пътищата

Съгласно предварително утвърден график, екипите ще работят основно в почивните дни, когато интензивността на движението е по-висока

По материала работи: Слав Велев
За осма година смесени българо-румънски полицейски екипи патрулират по пътищата

Започват работа смесените българо-румънски екипи по безопасност на движението в районите на Силистра и Кълъраш. Инициативата се осъществява за осма поредна година през активния летен сезон, когато трафикът на туристи в двете държави значително нараства.

 

Тя е основана на взаимния позитивен опит и подписаните на 28 юни 2010 г. в Гюргево „Правила за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност по опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния”.

 

Съгласно предварително утвърден график, екипите ще работят основно в почивните дни, когато интензивността на движението е по-висока. Ще се контролират скоростните режими, неправилното изпреварване, употребата на алкохол, валидността на документите на водача и пътното превозно средство, техническото състояние на автомобилите, превозването на контрабандни цигари и стоки и на лица с нередовни документи за пребиваване.

 

От сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Силистра отчитат висока ефективност от работата на смесените екипи. На територията на града се намира ГКПП, през който всекидневно преминават голям брой автомобили между двете държави. Посредничеството на командированите румънски полицаи значително улеснява контакта със сънародниците им при извършване на контролната дейност.

 

През летните месеци на 2017 г. в област Силистра смесените екипи са проверили 325 автомобила с българска регистрация, 185 с румънска и 58 с друга. Установили са 144 нарушения, които са санкционирали с актове и глоби по фиш. Отнели са 6 свидетелства за управление на МПС, 3 – за регистрация на МПС, и са разкрили 2 криминални престъпления.

 

dariknews.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна