IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
12:56 | 23 юни 2018
Обновен: 11:11 | 25 март 2024

Парите за младите фермери не са достатъчни, призна агроминистърът

Два пъти повече е необходимата финансова помощ за младите земеделски стопани по Програмата за развитие на селските райони

По материала работи: Слав Велев
Парите за младите фермери не са достатъчни, призна агроминистърът

Парите от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за подпомагане на младите фермери не са достатъчни. Приемът, приключил преди няколко дни, е с бюджет от 22 млн. евро, остатъчен бюджет по мярката с 1800 проектни предложения с размер на заявената финансова помощ от 45 млн. евро, което е два пъти повече от първия прием. Общо постъпилите заявления за подпомагане в рамките на този прием са били 2664, от тях одобрени са 1400.

 

Така коментира министърът на земеделието Румен Порожанов средствата от ПРСР в отговор на въпрос от депутатите от БСП Светла Бъчварова и Николай Пенев относно мерки за подкрепа на младите фермери чрез програми на национално ниво и чрез Общата селскостопанска политика.

 

 

Порожанов се съгласи с твърдението на депутатите, че парите не стигат.

 

Програмата за развитие на селските райони е една от най-популярните за подпомагане на младите фермери.

 

През настоящия програмен период (2014 - 2020) мярка 6.1 – стартова помощ за младите земеделски стопани, има за цел да увеличи техния дял, което е необходимо както за устойчивото развитие, така и за структурната реформа в отрасъла.

 

Порожанов уточни, че до момента по мярката са проведени два приема, първият от които през 2015 г. с общ бюджет – 35 млн. евро.

 

Той припомни, че специално внимание е отделено и с помощта за повишаване на квалификацията по други мерки от ПРСР.

 

„Младите фермери получават подкрепа и с подмярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства, с което те могат да разширят фермите си, посочи Порожанов. – Подпомагането по мярката насърчава приемствеността на поколенията, сътрудничеството между отделните стопани, чрез подпомагане на групи и сдружения за предлагане на пазара и съхранение на продукцията.“

 

Аграрният министър припомни, че с регламент от 2017 г. на ЕС се дава възможност за увеличаване на ставката по СЕПП (за единно плащане на площ) за младите стопани от 25% до 50%.

 

Той обясни, че с изменението на закона младите фермери сега получават за първите 30 хектара за подпомагане по СЕПП 50% от размера на плащанията по тази схема.

 

В преговорите за новата ОСП, които се провеждат сега, Министерство на земеделието, храните и горите ще настоява за подпомагане на младите земеделски се стопани, защото застаряването на работещите в този бранш е огромен проблем в световен мащаб.

 

„Дигитализацията и цифровото земеделие също създават предпоставки за навлизането на по-млади в този бизнес, така че "по-голямата тема ще бъде какво да заложим като национален инструментариум допълнително, предвид на това, че парите никога няма да стигат, още повече с намалението на новия бюджет за земеделие с 15%", заяви Порожанов.

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна