IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
14:19 | 23 юни 2018
Обновен: 17:12 | 16 април 2024

Протосингел се оплака от дискриминация

Спрели сина му от градина заради липса на ваксини

По материала работи: Слав Велев
Протосингел се оплака от дискриминация

Жалба срещу директора на РЗИ-Сливен до комисията за защита от дискриминацията е подал отец Евгений Янакиев, протосингел на Сливенската митрополия. Отецът и съпругата му Венелина  настояват КЗД да се произнесе по казус, по който малкият му син Николай не може да посещава детска градина заради предписание на инспекторите.

 

Причината е в липсата на имунизация след информиран отказ от страна на родителите на Ники и сестричката му Мариам да бъдат „боцнати“, коментира адвокатът на семейството Детелинка Ангелова.

 

Във вече входирана на 22 юни жалба семейство Янакиеви са написали: „Фактът, че Николай не посещава детска градина, го лишава от възможността за социален контакт с неговите връстници и може да окаже и лошо въздействие върху развитието на индивидуалния му характер и по-нататъшнните способности за социални контакти. Лишава го и от правото на адекватно обучение от професионални педагози, каквито възможности имат неговите връстници“. Отец Евгений допълва, че пак заради предписанията на РЗИ  двете деца не получават месечните помощи, които им се полагат според закона.

 

Духовникът, който е сред най-активните потребители на социалните мрежи, оспорва твърдения на РЗИ, че „неваксинираните деца са изложени на риск от заболяване и поставят в риск ваксинираните поради създаване на условия за понижаване на колективния имунитет".

 

„Настъпването на бъдещо несигурно събитие, каквото е потенциално заболяване на който и да е член на обществото от каквато и да е болест, не е причина на гражданите да им бъде отказан информиран избор относно ваксинациите", категоричен е първият помощник на сливенския владика Йонакий.Той напомня, че  след навършване на училищна възраст вече няма проблем за неваксинираните деца да посещават учебни заведения, заради задължителното образование. Изтъква се и фактът, че в повечето европейски страни ваксините по закон са по избор, и че правото на информирано съгласие е заложено както в български, така и в международни закони и други нормативни актове.

 

Свещеническото семейство настоява КЗД  да образува  дело по случая, а законодателството да бъде променено така, че ваксините от задължителни да станат препоръчителни.

 

Според адвокат Ангелова това е първа по рода си жалба за подобен род дискриминация и чрез нея се целяло предизвикването на широка обществена дискусия.

 

Отецът и съпругата му имат общо 9 деца. Най-голямото е вече на 24 години, а най-малкото е на 4. Оженили са се, когато той е бил на 20, а тя на 19. Първото дете Георги, който вече е семеен, се е родил през 1993-а. След него дошли Михаила, Рафаила, Серафим, Вяра, Ксения, Екатерина, Мариам и Николай.

 

Свещеникът е завършил спортно училище, профил джудо, учил е три години във великотърновския богословски факултет, там се е запознал и със съпругата си, която е завършили магистратура по богословие.

 

Monitor.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна