IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
21:37 | 17 юли 2018
Обновен: 13:08 | 17 април 2024

Без електронни лични карти – няма е-гласуване

Кога ще можем да подаваме гласа си дистанционно?

По материала работи: Слав Велев
Без електронни лични карти – няма е-гласуване

От години в България се говори за електронното гласуване и въпреки обещанието, че на изборите за евродепутати догодина това ще е факт, дистанционното гласуване изглежда като далечна мечта.

Тази алтернатива плахо започва да печели все повече привържаници. Все повече страни въвеждат механизма, а нарастващата дигитализация във всички сфери от живота и големият брой българи в чужбина, правят електронното гласуване все по-търсен и желан вариант.

 

 

Ще успеем ли да спазим законите и дистанционното гласуване да стане факт от догодина - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментират Цветозар Томов и Камелия Нейкова от ЦИК, както и експертът по електронно управление Божидар Божанов.

 

Експертите са категорични - без електронна система за идентификация, няма електронно гласуване. Системата, обаче, много закъснява, а проточената процедура носи със себе си и други последици. За да можем да гласуваме електронно, първо факт трябва да станат новите лични карти с чип, които да служат за нашата електронна идентификация. В интернет се появиха спекулации, обаче, че ще можем да гласуваме електронно и с банковите си карти. Възможно ли е това?

 

"Искам да стане ясно за всички, че това категорично не е вярно. Електронната банкова карта е само вторично, допълнително средство за идентификация", заяви в предаването Камелия Нейкова от Централната избирателна комисия.

 

Какво трябва да направи държавата, за да може електронното гласуване да е факт от догодина?

 

Освен това ЦИК ще трябва да наблегне много на това как точно ще се случва процедурата. Разяснителната кампания е критично важна, но това няма как да се случи докато технически не е ясно как ще се гласува, категорични са от избирателната комисия.

 

Експертът по електронно управление, обаче, е категоричен, че няма нужда системата за електронно гласуване да чака изграждането на тази за електронна идентификация.

 

"Тя може да бъде изградена по-рано и след това да бъде свързана", коментира Божидар Божанов.

 

Техническото задание на системата за електронно обсъждане, обаче, е обект на обществено обсъждане към момента, което би трябвало да приключи до средата на август. Ще можем ли скоро да гласуваме дистанционно?

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна