IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
18:44 | 17 юли 2018
Обновен: 22:12 | 25 март 2024

Концентрирани и толерантни: Да направим безопасно лятото на пътя

Пътна полиция с практически съвети към шофьорите

По материала работи: Слав Велев
Концентрирани и толерантни: Да направим безопасно лятото на пътя

Шофьорите да бъдат толерантни на пътя, да бъдат търпеливи, концентрирани и да не предприемат рискови изпреварвания. Това са част от практическите препоръки към водачите, които оправя "Пътна полиция" в началото на най-активния отпускарски сезон.

 

Органите на реда призовават водачите и возещите се да не се колебаят да подават сигнали за катастрофи, бедствия, аварии и други критични ситуации на телефон 112 и да търсят компетентна специализирана помощ (полиция, спешна помощ, противопожарна служба и други).

 

От "Пътна полиция" съветват водачите да се осведомяват предварително за маршрута и извършваните ремонти или въведената временна организация на движението по него, както и да се движат със скорост, съобразена с пътните знаци, маркировката и пътните условия, дори и ако познават пътя.

 

Хубаво е водачите на автомобили да са добре отпочинали и наспани преди пътуване, да се отнасят с отговорност към шофирането, особено когато превозват пътници в автомобила и да помнят, че от поведението им зависи не само техният, но и животът на останалите участници в движението по пътищата.

 

Пътна полиция напомня още, че е важно да се използват обезопасителни колани и системи за деца (седалки; столчета), както и да не се отвлича вниманието на водача, да се правят почивки при усещане за дискомфорт или умора.

 

Органите на реда припомнят и още няколко факта, познати, но често пренебрегвани от шофьорите:

 

Ако спазваш ограниченията, времето за пристигане до крайната цел се удължава, но… с малко.

 

Ако се движиш с по-ниска скорост, си гарантираш намален риск от катастрофа.

   

За някои участъци от твоя маршрут максималната разрешена скорост може да се окаже неподходяща за момента. Често времето е променливо, пътните настилки са мокри, а на места – наводнени.

 

През лятото, при дъждове, има опасности от аквапланинг.

 

Ако мислиш позитивно, взимаш правилни решения.

 

В заключение от "Пътна полиция" припомнят и най-честите грешки на шофьорите, които водят до инциденти на пътя. Ето кои са те:

 

Неправилно избрана скорост (в населени и извън населени места)

 

Несъобразена скорост при загуба на пътя заради липса на маркировка или лоши метеорологични условия

 

Неадекватно поведение в/извън населено място заради задръствания („тапи“)

 

Неспазване на дистанция

 

Неправилно превключване на светлини в тъмното

 

Шофиране в състояние на умора

 

Шофиране без концентрираност (разсейване с пътниците; разговори по телефона; писане на съобщения по телефона; лични/служебни проблеми и др.)

 

Шофиране без правоспособност

 

Шофиране в нетрезво състояние

 

Шофиране след употреба на наркотици.

 

http://dnes.bgDnes.bg

Коментари

Новини Варна