IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
18:19 | 17 юли 2018
Обновен: 15:41 | 16 март 2024

КС си казва за Истанбулската конвенция в края на юли

Делото бе образуване по искане на депутатите от ГЕРБ

По материала работи: Слав Велев
КС си казва за Истанбулската конвенция в края на юли

Конституционният съд ще реши на 27 юли дали сключената от България Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие съответства с Конституцията на Република България, съобщиха от съда.

 

Делото беше образувано, след като на 8 февруари тази година ГЕРБ поиска становището на КС за съответствие на т. нар. Истанбулска конвенция с българската Конституция.

Искането беше подписано от 75 народни представители.

 

След като получат становищата на държавни институциии, представители на съдебната власт, университетски преподаватели и неправителствени организации, конституционните съдии ще преценят дали документът съответства на Конституцията.

 

Заради полюсните позиции към документа, включително и в управляващата коалиция, ГЕРБ прецени, че само Конституционният съд може да даде най-обективната правна експертиза влиза ли той в противоречие с основния закон.

 

Към искането депутатите са приложили и преписката за ратификацията в Народното събрание и осем доклада, написани през последните 4 години, с анализ и оценка на възможностите за прилагането на конвенцията в българското право.

 

Междувременно обаче Министерският съвет изтегли проекта за ратификацията на Истанбулската конвенция, за да даде път на спокойно обществено обсъждане.

 

Именно този развой постави Конституционния съд в деликатната ситуация да прецени дали това оттегляне може да е основание да не се образува дело, или не.

 

Юристи смятат, че макар ратификацията да е временно отложена, подписът на България под конвенцията остава.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна