IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
18:12 | 17 юли 2018
Обновен: 08:03 | 16 април 2024

Ветеринарите: Борим се със опасна зараза, а сме нападани и обиждани

Болестта засяга дребните преживни животни овце и кози, силно заразна е, но към момента не е опасна за човека

По материала работи: Слав Велев
Ветеринарите: Борим се със опасна зараза, а сме нападани и обиждани

"Ветеринарномедицинската колегия дава своята безапелационна подкрепа на ветеринарните лекари, борещи се с опасната болест в Ямоблска област, и се обявява остро против оспорването на нашия професионализъм, против политизирането, извличането на изгода от човешкото нещастие, против езика на омразата и ксенофобията."

 

Това се казва в позиция на Съюза на ветеринарните лекари, която бе представена по време на пресконференция в БАБХ от Д-р Михаил Бащавелов, председател на Съюз на ветеринарните лекари.

 

 

Становището припомня, че болестта чума при дребните преживни животни проникна през месец юни 2018 г. е проникнало за пръв път както на територията на Република България,така и на територията на ЕС.

 

Болестта засяга дребните преживни животни овце и кози, силно заразна е, но към момента не е опасна за човека.

 

Ветеринарните лекари предупреждават, че всеки един ден престой на протестиращи срещу наложените ветеринаро-полицейски мерки граждани, доброволци, включително и журналисти, и опитите да скрият животни и да ги транспортират, повишава неимоверно риска от продължаващо разпространение на болестта във вътрешността на страната, което може да има пагубно влияние върху овцевъдния и козевъдния отрасъл.

 

Това е така, тъй като собствениците на животновъдни обекти, на доброволци, журналисти, представители на управляващи и опозиционни политически формации са без необходимата професионална подготовка и без изискваната екипировка и остават без последваща дезинфекция на личното облекло, обувки и транспортни средства.

 

По време на пресконференцията стана ясно, че ветеринарите са подложени на невероятен стрес - барикади, замеряне с твърди предмети, нападения над машините за дезинфекция - преразяни маркучи, което само по себе си крие риск от ескалация на напрежението. Затова и те са оттеглени от огнището, за да се спрат посегателствата срещу тях.

 

Ромите, чиито снимки са преекспонирани във виртуалното пространство, стриктно спазват наложените мерки за биосигурност, носят предпазно оборудване и са безценни помощници на ветеринарните лекари при фиксирането на животните и изнасянето на телата в определените за целта трупосъбирателни ями.

 

 

"Работейки рамо до рамо с нашите ветеринарни специалисти и то при изключително неблагоприятни условия - високи температури, остри миризми и липса на достатъчно почивка, ограничен достъп до вода и храна и не на последно място - силно агресивно поведение на гражданите, натиска на медиите, обидите на етническа основа, цинизмите, клетвите по малките деца и покойни родител ли, пожеланията за смърт, замерянето с тежки предмети и насилствено недопускане до обектите на контрол правят тези хора от ромски произход наши колеги и наши приятели", се казва още в позицията.

 

Тези хора, както и ветеринарните лекари, които работят в огнищата са герои и заслужават нашите адмирации. Не е редно стремежът към опазване на животните и хуманно отношение към тях - да провокира в обществото агресия към хора и техните семейства, както и призиви за саморазправа с тях.

 

Призоваваме гражданите да не се противопоставят, да спазват законите и да оказват пълно съдействие на ветеринарните специалисти и на органите на МВР, чиято единствена цел е да предпазят нови стада от по-нататъшно заразяване.

 

Напомняме на обществото, че хуманният лекар лекува човека, а ветеринарният лекар лекува човечеството.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна