IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
20:19 | 18 юли 2018
Обновен: 22:19 | 18 април 2024

6000 деца, върнати в училище, са останали в класните стаи

От общо 20 хиляди деца, реинтегрирани в училище, 2 хиляди са се върнали на улицата, а 12 хиляди са новите отпаднали

По материала работи: Слав Велев
6000 деца, върнати в училище, са останали в класните стаи

 

Едва 6 хиляди деца са останали трайно в образователната система през изминалата година, след съвместните усилия на полицията, социалните работници и местната власт, които работят за връщане и задържане на децата в училище. Това стана ясно по време на заседание на координационното звено по този механизъм.

 

От общо 20 хиляди деца, реинтегрирани в училище, 2 хиляди са се върнали на улицата, а 12 хиляди са новите отпаднали. Държавата рестартира обходите по адресите на отпадналите деца, а граничната полиция ще се включи в откриването на българчета в чужбина и привличането на част от тях, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

 

 

От 12 хиляди нови отпаднали от училище деца, около 8 хиляди са в чужбина заедно с родителите си. За тях и за други близо 200 хиляди деца държавата си поставя като задача да разбере, дали живеят постоянно там и посещават училище. Участие в това начинание ще имат и служителите на Граничната полиция, стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев.

 

„Да попитаме и тези дечица, които са отвън, учат ли се, не се ли учат, да ги опишем, да знаем и те къде са”, каза Радев.

 

Министърът на образованието Красимир Вълчев постави и още един проблем, свързан със записаните в училище деца.

 

 

„Това са деца, които натрупват отсъствия, чиито образователни резултати са ниски, за които има информация, че родителите им не проявяват достатъчно отговорно отношение”, каза министърът.

 

Премиерът Бойко Борисов също се включи в заседанието на координационното звено по механизма за предотвратяване на отпадане от училище.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна