IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
20:51 | 18 юли 2018
Обновен: 08:05 | 16 април 2024

Скок с поне 10% на бюджетните заплати иска КНСБ

И още смяна на плоския данък, необлагаем минимум

По материала работи: Слав Велев
Скок с поне 10% на бюджетните заплати иска КНСБ

КНСБ иска скок на заплатите, така че след четири години - през 2022, България да е достигнала 60-процентния праг от средноевропейските доходи без паритетна покупателна способност.

 

Така че настоява за над 1 милиард лева допълнително за заплати в бюджетната сфера през следващата година.

 

"Финансовият министър твърди, че над една трета от тези средства са осигурени за средното образование. Останалите средства са за области, направления, каквито са здравеопазването, агенциите по заетостта и за социалното подпомагане, НАП, НОИ, които имат важни за държавата функции, за хората, които работят там и са наши синдикални членове“, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него, това означава увеличаване на заплатите с 10-12, а някъде и с 20 процента.

 

"Ако следваме това и властта чуе и продължи стъпката от тази година, 60-те процента, за които говорим са постижими.

Кога можем да влезем в еврозоната? Неписаният закон е, когато стигнем тези нива, заяви Димитров.

 

"Дори да ни допуснат в чакалнята на еврозоната догодина, както се твърди в момента, ще ни държат там, докато стигнем и минем 60-те процента както в БВП, така и на доходите. По отношение на БВП в момента сме на 51 процента, а по доходи - 46 процента".

 

По думите на Пламен Димитров, КНСБ е един от малкото последователни противници от момента на лансирането, въвеждането и приложението на плоския данък в България.

 

Според него необлагаемият минимум в размер на минималната работа заплата означава, че няма да се плащат данъци, а ще се плаща само лична осигуровка.

 

"Този, който получава 1000 лева работна заплата, няма да плаща 100 лева данък, а ще плаща 50 лева, тези 500 лева ще му бъдат приспаднати. Това се отнася за всички работещи. Колко ще струва това на бюджета - между 800 милиона и 1 милиард лева. Толкова държавата ще остави в джоба на българите. А това означава пряко увеличение на доходите на хората. Този милиард няма да остане в банковите сметки, а ще влезе обратно в потреблението", обясни Димитров.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

 

Коментари

Новини Варна