IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
11:54 | 21 юли 2018
Обновен: 21:31 | 29 февруари 2024

И производителите на патици готвят протест срещу БАБХ

През април във фермите им бяха умъртвявани патици, обещаните компенсации още не са изплатени

По материала работи: Слав Велев
И производителите на патици готвят протест срещу БАБХ

След протестите на овцевъди и козевъди, към подобни действия се насочват и производителите на водоплаващи птици в България, които не са доволни от промени в наредба на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

 

 

Професионалната им организация обяви, че планира протестни действия в рамките на закона, ако не бъдат удовлетворени исканията им. Става дума за промяна в наредба на Агенцията, която се отнася до мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта инфлуенца или грип при птиците.

 

 

В Раковски в петък те гласуваха декларация, която ще депозират в Министерството на земеделието и храните още в понеделник. Конкретният повод, който ги разгневи, е начинът на дезинфекция на патиците.

 

260 ферми за патици има в страната, най-голямата част от тях се намират на територията на община Раковски. Това е основен поминък за голяма част от населението в региона. Производителите на патици настояват и за оставката на изпълнителния директор на Агенцията на храните д-р Дамян Илиев заради несправяне със служебните задължения.

 

 

През април във фермите им бяха умъртвявани патици, обещаните компенсации още не са изплатени.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна